Digitalisatie & documentatie van Singaporese type-exemplaren

Signify Logo met een insect erbij

Signify is een project dat 10.000 natuurhistorische objecten wil documenteren en digitaliseren, die de afgelopen 200 jaar in Singapore zijn verzameld. De nadruk van dit project ligt op zogeheten type-exemplaren - de referentieobjecten waarop wetenschappelijke namen zijn gebaseerd, die essentieel zijn voor het bestuderen en onderscheiden van soorten. Deze 10.000 exemplaren liggen verspreid in musea wereldwijd, waarvan ca. 50 in Naturalis.

Online toegang
tot de collectie

Signify zal helpen om historische exemplaren digitaal beschikbaar te maken en onderzoekssamenwerkingen te bevorderen. Al het gedigitaliseerde materiaal zal vrij en open beschikbaar zijn via de webplatformen van de partnerinstellingen (zoals het bioportal van Naturalis) en via de Signify website. Elk gedigitaliseerd specimen zal niet alleen beelden in hoge resolutie bevatten, maar ook begeleidende informatie over de vindplaats, en waar mogelijk de geschiedenis van het object.

De digitale exemplaren bieden altijd en overal toegang, wat het potentieel en bereik van historische collecties maximaliseert, en de risico's voor kwetsbare, vaak eeuwenoude exemplaren minimaliseert. Dit zal ook de negatieve effecten verminderen van zowel exemplaren als onderzoekers die lange afstanden moeten afleggen. Dit is van bijzonder belang in een post-pandemische wereld die worstelt met klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.
 

Scherpe foto van een gedigitaliseerd exemplaar van Naturalis

Het project
in Naturalis

Door onze gezamenlijke expertise op het gebied van digitalisering te gebruiken, maken we de natuurhistorische collectie toegankelijk voor iedereen ter wereld. Deze samenwerking biedt ons een unieke kans om kennis en ervaringen uit te wisselen op het gebied van zowel fysiek als digitaal collectiebeheer. Het stelt ons in staat om onze kostbare collectie te behouden voor toekomstige generaties, en om de rijke diversiteit van onze natuurlijke wereld te ontdekken en te waarderen.

Opstelling maken foto's voor digitalisering
Digitalisering van een exemplaar van Naturalis

Video
Signify & Naturalis

External video URL

Meer
informatie

 • SIGNIFY (Singapore in Global Natural History Museums Information Facility) is een vijfjarig project dat is opgezet door het Lee Kong Chian Natural History Museum (LKCNHM) aan de Faculty of Science van de National University of Singapore (NUS). 
  Signify pagina
 • Naturalis Bioportal: Blader door de Natuurhistorische collectie van Naturalis
  Bioportal
 • Meer over onze digitaliseringsprojecten: 
  Herbarium
  Picturae
  DiSSCo