Herbariumomslagen: flodderen en kardoezen

6 juni 2024
Robin werkt aan de botanie collectie

Het Collaction-team bracht de historische herbariumcollecties in topconditie. De oude omslagen werden door het team vervangen door nieuwe zuurvrije omslagen. Zo kan de collectie nog vele jaren mee

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Beroemde
collectie

Naturalis heeft een groot herbarium, met een wereldberoemde historische collectie. Hier zitten unieke exemplaren van voor 1800 tussen, die in veel gevallen de eerste collecties van een soort zijn. In de collecties vind je om die reden ook veel zogeheten type-exemplaren, dat zijn exemplaren van een soort waarop de beschrijving van de soort is gebaseerd. Deze collecties worden veel gebruikt voor onderzoek. Voorbeelden van de beroemde collecties zijn de Van Royen-collecte uit de 18de eeuw en de Von Siebold-collectie met specimens uit negentiende-eeuws Japan. Vaak kwamen we mooie aquarelletjes tegen, er zat zelfs nog een ingedroogde salamander tussen de herbariumbladen. 

Gedroogde salamander

Werkwijze
herbariumbladen

Herbariumbladen van 200 jaar oud of ouder moeten natuurlijk met de nodige zorg behandeld worden. De historische collecties waren vaak voorzien van nog oude omslagen. In sommige gevallen stond op deze omslagen niet welke soort er in zat. Het CollAction-team heeft de oude omslagen vervangen voor zuurvrije omslagen, en deze voorzien van soort-etiketten. Daarbij leerde het team het verschil tussen de zogeheten floddervellen en kardoesvellen. De floddervellen zijn de dunne binnenomslagen en kardoesvellen zijn de buitenomslagen van dikker papier. De werkzaamheden bestonden dan ook uit flodderen, kardoezen, printen en plakken.