Moving Animals Wetenschapsfestival in Naturalis

1912: in de haven van Calcutta wordt een olifant opgetakeld voor de reis naar Europa

Op vrijdag 2 februari staat Naturalis in het teken van dieren in beweging. Moving Animals is een wetenschapsfestival met muziek, flitspresentaties, film en nog veel meer. 

Bestel je tickets hier 

Locatie
Museum
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
Prijs
Gratis op vertoon van museumticket

Dier
en geschiedenis

Dieren hebben een geschiedenis, en het onderzoek van de Universiteit Maastricht richt zich op de geschiedenis van dieren in beweging. Versleept door mensen, bewonderd door mensen terwijl ze zich verplaatsen, verwelkomd als exotische verrassing of juist bestempeld tot invasieve exoot. Op deze avond slaan de Limburgse historici en de Leidse biologen van Naturalis een brug naar elkaars onderzoek. Tussen de presentaties, workshops en films door kun je genieten van muziek, en drankje of gewoon de museumzalen bezoeken. (Foto: Antwerpen Zoo)

pandaberen op transport, zwartwit foto

Het programma
van de avond

Naturalis brengt van 19:00 tot 22:00 een leuke en leerzame avond over de geschiedenis van dieren. Zie het Atrium in het donker, bezoek lezingen, workshops en optredens, of gewoon de museumzalen. Vanwege het inhoudelijke karakter van de avond is er een minimumleeftijd van 16 jaar. Hieronder het voorlopige programma - merk op dat sommige onderdelen in het Engels zullen zijn. 

Lezing: dieren
hebben geschiedenis

Prof. Dr. Raf de Bont (UM). Auditorium: 19:15 

De meeste geschiedenisboeken gaan over mensen. Als wilde dieren er al in opduiken, lijken ze te behoren tot een eeuwige, onveranderlijke natuur. Daar gaat deze lezing tegen in. Dieren ondergaan de invloed van de tijd waarin ze leven, en geven die mee vorm. Een verhaal over tegendraadse ooievaars, vliegende neushoorns, creatieve eksters en cocaïne-nijlpaarden.

Nijlpaarden in Colombia

Screening Animals
Myths in Early Wildlife Films

Vanessa Bateman (UM) in LiveScience, 20:00 and 20:30h. Engelstalig.

With action-packed scenes of great migrations and predator versus prey, wildlife documentaries have been a favourite film genre for over a century. In their early days, some films favoured entertainment over education, staging scenes to create storylines. This short presentation will debunk the “lemming myth” that has continued since Disney’s film White Wilderness (1958) and how films in the past and present have the power to impact our understanding of nature.

Filmposter Wild Wilderness, met woedende ijsberen
Vanessa Bateman

Workshop
Hamsters en Nederlanders

Raf de Bont (UM) in het Atelier. 20.00 (En) 20.30 (Nl)

De Europese hamster is één van de zeldzaamste soorten op het Nederlands grondgebied. In 1999 waren er nog maar vijftien exemplaren te vinden in reservaten in Nederlands Limburg. Er werd een poging opgezet om ze te redden. De geschiedenis van de Nederlanders en hun hamsters gaat echter al eeuwen terug en zit vol onverwachte wendingen. In deze interactieve workshop gaan we samen op zoek naar die geschiedenis. En je komt te weten waarom De Telegraaf het diertje omschreef als ‘de duurste snack van Nederland’.

Noot: We serveren geen hamsters, maar wel Korenwolfbier.

Hamster in een hol
Flesje korenwolf bier

Workshop: Exoten
van welkom tot invasief

Werkplaats Nu: 19:30, 20:00 

Historicus Vincent Bijman bestudeert de geschiedenis van niet-inheemse dieren. Veel van de problemen die we nu hebben met zulke dieren zijn ontstaan omdat ze andere problemen moesten oplossen, zo blijkt. Bioloog Manon de Visser (Naturalis/Universiteit Leiden) vertelt over hoe haar werk aan invasieve exoten eruit ziet. Kunnen de twee wetenschappers van elkaar leren?

Vincent Bijman
Manon de Visser

Bringing back
the beasts

Tribune, 19:45, 20:30. Engelstalig.

The takahe, the European bison and the Prezwalski horse are all examples of species that were saved from the brink of extinction and brought back to the wild. Why do we try to bring them back? Historian Monica Vasile talks about reintroductions using using archival research and video material. 

Bart Braun from Naturalis talks about experiments that take this idea one step further: bringing back extinct species. 

Przewalskipaard
Mammoet

Biology on Tap presenteert:
Moving Animals Pubquiz

Auditorium: 20:00 - 20:20. Tweetalig.

Elke maand is er in Leiden Biology on Tap, een avond met bier, praatjes over biologie en een speciale biologie-pubquiz onder leiding van Naturalis-bioloog Jeremy Miller. Vanavond geeft hij een speciaal voor ons ontworpen tweetalige quiz, waarbij bijzondere prijzen te winnen zijn. 

De eerstvolgende Biology on Tap is op maandag 5 februari. Kijk op hun Facebook of Insta

BoT Logo
Jeremy Miller met Trix

Live
preparatie

LiveScience, 19:00-21:00 met onderbrekingen. 

Naturalis heeft een van de grootste natuurhistorische dierencollecties ter wereld. Om te zorgen dat een dier bewaard kan blijven voor wetenschappelijk onderzoek, moet er echter behoorlijk wat gebeuren. Preparateur Becky Desjardins neemt je mee in haar werk en beantwoordt alle vragen. 

Preparatie oehoe
Becky met vleugel

Dinolab

LiveScience. 18:30-21:30

Midden in het museum is iets te zien dat normaal gesproken achter de schermen gebeurt: daar werkt ons Dinolab aan echte dinosaurusbotten. Ook tijdens Moving Animals werken onze experts aan de fossielen die ze zelf op hebben gegraven. In oktober stellen we het eindresultaat ten toon, maar je kunt ze nu al alles vragen over hun werk en hun vondsten. 

Yasmin Grooters in het Dinolab

Interview:
Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt slaat moeiteloos bruggen tussen natuur en cultuur, wat hem de perfecte afsluiter maakt voor de Moving Animals-avond. Als jonge wetenschapper reisde hij naar het Victoriameer, waar hij leerde over de nijlbaars, een exoot die een lokale ecologische catastrofe veroorzaakte. Sindsdien schreef hij veelvuldig over andere migrerende soorten, zoals de wolf en de Turkse tortel. In de afsluitende sessie van de avond zal Moving Animals-onderzoeker Vincent Bijman in gesprek gaan met Goldschmidt over de betekenis van dieren die onze grenzen overschrijden.

Historische prent nijlbaars
Schrijver Tijs Goldschmidt met een kip op zijn hoofd

Het programma zoals het hierboven staat is definitief, en zal op de avond zelf op meerdere plekken in het museum zichtbaar zijn. Vragen?

Mail communicatie@naturalis.nl

Of bestel alvast je tickets hier

Blokkenschema