Plantenkenner Max van Balgooy overleden

6 september 2021
Max van Balgooy op veldwerk in Papua (1965). De bloeiwijze is van een Araliaceae

Op 3 september overleed Dr. M.M.J. (Max) van Balgooy op 89-jarige leeftijd. Vanaf 1961 was hij werkzaam bij het Rijksherbarium en vervolgens gastmedewerker bij de fusie-instituten Nationaal Herbarium Nederland een Naturalis. In 1971 promoveerde hij bij professor CGGJ van Steenis over de verspreidingspatronen van plantensoorten op de eilanden in de Stille Zuidzee. Daarvoor ontwikkelde hij een ongeëvenaarde plantenkennis, waardoor hij ook later binnenkomende plantencollecties uit Zuid Oost Azië en de Pacific op naam kon brengen.

Volg onze verhalen

FacebookTwitterInstagramYouTube

Cruciale kennis

Omslag van het boek over Malesische zaadplanten

 

Zelf leidde hij een aantal expedities in de regio en ontdekte tal van nieuwe soorten. Zijn werk was niet alleen van cruciaal belang voor het collectiebeheer van het Leidse herbarium, maar ook voor biodiversiteitsstudies, milieueffect-rapportages, en de speurtocht naar nieuwe medicinale planten , onder andere voor het National Cancer Institute van de USA. Zijn kennis is doorgegeven in een trilogie van determinatiegidsen voor de planten van Malesië (een gebied dat onder meer Maleisië, de Filippijnen, Indonesië en Papua Nieuw Guinea omvat), die wereldwijd nog steeds gebruikt worden.

Hulpvaardig

Op zijn 87ste werd hij op het internationale Flora Malesiana Symposium in Brunei geëerd vanwege zijn grote verdiensten voor het floristisch en plantengeografisch onderzoek in de Maleise regio.

Max was een beminnelijk en hulpvaardig mens, met een groot gevoel voor humor. In zijn laatste levensjaren, gekweld door chronische neuralgische pijnaanvallen schreef hij nog anekdotes over zijn veldwerkavonturen voor het tijdschrift Pelita Nieuws voor senioren uit voormalig Nederlands Indië, daardoor aangezet door Wieteke van Dort.

Balgoya

Naast zijn passie voor planten, koesterde Max ook een passie voor sport, met name badminton. Vele jaren was hij nationaal en internationaal scheidsrechter. Tijdens het beoefenen van die sport leerde hij ook zijn vrouw Helga kennen. 

Max zal zeer gemist worden.  In de natuur leeft hij voort in een ca. 20 wetenschappelijke planten- en dierennamen, onder andere de plant Balgoya pacifica die in Nieuw Caledonië voorkomt. Toevallig verscheen er de woensdag na zijn overlijden er een publicatie in het Edinburgh Journal of Botany, waarin een plant uit het genus Cyrtandra vernoemd wordt naar Van Balgooy. Niet alleen vanwege zijn grote verdiensten voor de botanie van Zuid-Oost Azië, maar ook omdat hij degene was die het eerste wetenschappelijk beschreven exemplaar (het zogeheten type-specimen) verzamelde. 

Max van Balgooy op zijn 80e verjaardag. Foto: Ben Kieft.
Max van Balgooy op zijn 80e verjaardag. Foto: Ben Kieft.