Lizzie Roeble

Lizzie Roeble

Ik ben een PhD-student die geïnteresseerd is in de evolutie en biodiversiteit van planten. Ik bestudeer evolutionaire patronen en processen die de plant diversiteit op eilanden helpen vormen. Mijn onderzoek focust op de ongelofelijk diverse compositienfamilie (Asteraceae) en hun evolutie en diversificatie in de context van eiland-biogeografie.

Keywords

Evolutie, eiland-biogeografie, plant diversiteit, angiospermen, Asteraceae

Lizzie Roeble

PhD Candidate
Understanding Evolution

lizzie.roeble@naturalis.nl

Twitter

Onderzoek
interesses

Eilanden hebben een grote hoeveelheid biodiversiteit die nergens anders op aarde te vinden is. Het zijn locaties met spectaculaire soortenradiaties, en ze dienen als belangrijke natuurlijke laboratoria voor het testen en begrijpen van evolutionaire processen.

De Asteraceae vormen een ongelofelijk diverse (en de grootste!) plantenfamilie, met naar schatting 25.000 tot 35.000 soorten. Dit is een opmerkelijke familie om de dynamiek van eilanddiversificatie te bestuderen, aangezien het veel onafhankelijke eiland radiatie heeft en meer dan duizend endemische eiland-soorten. In mijn promotieonderzoek combineer ik natuurhistorische collecties, veldwerk en genetica om de evolutionaire relaties van Asteraceae te reconstrueren. Hierdoor hoop ik te begrijpen hoe ecologische interacties en eilandkenmerken de macro-evolutie van Asteraceae op eilanden op wereldwijde schaal vormgeven.

Madeira
Madeira calendula

Actuele
onderwerpen

Lees hier meer over mijn onderzoek (in het Engels).

Belangrijke
Publicaties

  • R. Cámara-Leret, N. Raes, P. Roehrdanz, Y. De Fretes, C. D. Heatubun, L. Roeble, A. Schuiteman, P. van Welzen, L. Hannah, Climate change threatens New Guinea’s biocultural heritage. Science Advances. 5, eaaz1455 (2019). pdf