Isolde van Riemsdijk

Isolde van Riemsdijk

Ik gebruik genomische data om het effect te bestuderen van gene flow tussen soorten die elkaar ontmoeten en paren in hybride zones. De patronen van gene flow die we in de natuur waarnemen, kunnen ons informatie geven over welke regio's van het genoom de gene flow beperken en welke regio's gemakkelijk tussen soorten kunnen worden uitgewisseld. Dit stelt ons in staat om de drijvende krachten achter genetische diversificatie tijdens soortvorming te vinden. Mijn onderzoek richt zich op amfibieën en reptielen.

Sleutelwoorden

Biogeografie, evolutie, genomica, hybride zone, fylogenie, soortvorming

Onderzoek
interesse

Ik bestudeer populaties op genoomniveau om de dynamiek van de soort te begrijpen en wat hun genetische diversificatie drijft.

De populaties van amfibieën en reptielen nemen wereldwijd af. Veel van hun genetische diversiteit blijft echter onbekend. Regelmatig worden cryptische soorten (die er hetzelfde uitzien, maar genetisch verschillend zijn) ontdekt. De genomen van amfibieën en reptielen zijn complex en er zijn maar weinig geassembleerde genomen. Om deze beperking te overwinnen, gebruik ik genoomreductiemethoden, zoals transcriptoomsequentiebepaling en restrictieplaats-geassocieerd DNA (RAD)-sequencing. Om de processen die betrokken zijn bij de soortvorming te bestuderen, gebruik ik taxonomische, fylogenetische, populatiebiologie en ecologische benaderingen.

Veldwerk in Mayenne

Actuele
onderwerpen

Een greep uit de onderwerpen waar ik momenteel aan werk.

  • RAD-sequentiebepalingsproject in de Bufo-hybride zone in Frankrijk, in samenwerking met het Shaffer-laboratorium van de Universiteit van Californië in Los Angeles (bezoek website).
  • Geïntroduceerd slangensoortenproject, in samenwerking met Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (bezoek website).

Publicaties

Van Riemsdijk, I., Butlin, R. K., Wielstra, B. Arntzen, J. W. (2019). Testing an hypothesis of hybrid zone movement for toads in France. Molecular Ecology, 28, 1070-1083. https://doi.org/10.1111/mec.15005

van Riemsdijk, I., van Nieuwenhuize, L., Martínez-Solano, I., Arntzen, J. W., & Wielstra, B. (2017). Molecular data reveal the hybrid nature of an introduced population of banded newts (Ommatotriton) in Spain. Conservation Genetics, 19, 249-254. https://doi.org/10.1007/s10592-017-1004-0

van Riemsdijk, I., Arntzen, J. W., Bogaerts, S., Franzen, M., Litvinchuk, S. N., Olgun, K., & Wielstra, B. (2017). The Near East as a cradle of biodiversity: a phylogeography of banded newts (genus Ommatotriton) reveals extensive inter- and intraspecific genetic differentiation. Molecular Phylogenetics and Evolution, 114, 73–81. https://doi.org/10.1016/j.ympev.2017.05.028

All publications in Google Scholar

Onderwijs
activiteiten

PhD & Postdoc Cursus - Programmeren voor evolutiebiologen, Freie Universität Berlin, Duitsland, 2018, Technische assistentie (website).

MSc Cursus Integratieve Taxonomie Universiteit Leiden, Nederland, 2016, 2017, Technische assistentie, een lezing over eigen werk en een artikelbespreking.

BSc Cursus Evolutiebiologie Universiteit Leiden, Nederland, 2017, Lezing over speciatietheorie en eigen werk.

BSc Cursus Evolutie en Biosystematiek, Wageningen University, Nederland, 2014,  Technische assistentie over biosystematiek, en het beoordelen van essays.

In de
media

PhDetails is een blog over het dagelijkse leven van biologiepromovendi. In maart 2019 stond ik in de spotlights (zie blogpost).


Ben Wielstra, een van mijn promotors, behandelt regelmatig producten van mijn promotieonderzoek in zijn blog (bezoek blog).

Een betoverend filmpje van de ontwikkeling van een salamanderlarven door Jan van IJken laat zien wat voor mooie wezens het zijn (kijk maar).

 

 

 

 

Veldwerk Mayenne