Auke-Florian Hiemstra

Auke-Florian Hiemstra, copyright Alexander Schippers

Als bioloog werk ik aan 'dingen gemaakt door dieren'. Het dierenrijk kent ware architecten en ik bestudeer hun bouwsels en waar deze van gemaakt zijn. Zo onderzoek ik bijvoorbeeld vogelnesten. In het Antropoceen, het tijdperk van de mens, zie je dat steeds meer vogels plastic gebruiken als nestmateriaal. Van zonnebrillen tot ruitenwissers, en tegenwoordig zelfs mondkapjes, de gekste dingen worden in het nest verwerkt. Maar waarom gebruiken ze deze nieuwe materialen?

Keywords

Antropoceen, biodiversiteit, de impact van de mens, evolutie in de stad, nesten, plastic vervuiling, wetenschapscommunicatie

Onderzoeks
interesse

Dieren zijn geweldige architecten! Deze vaak prachtige bouwwerken hebben een verhaal te vertellen.

In 1770 verscheen het eerste deel van wat we nu kennen als het oudste vogelboek van Nederland; Nederlandsche Vogelen. Bijzonder was dat auteurs Nozeman en Sepp niet alleen onze vogels afbeelden, maar ook 'hunne huishouding', oftewel hun nesten. Het nest van de meerkoet zag er toen nog volledig natuurlijk uit. Die tijden zijn veranderd. Inmiddels gebruikt de koet voor zijn nest vaak geen riet meer; maar plastic rietjes. In sommige nesten zien we zelfs niks natuurlijks meer terug. 

Auke-Florian werkt aan een meerkoetnest
Meerkoet

Belangrijke
publicaties

Alle publicaties

External video URL