Jorinde Nuytinck benoemd tot gastprofessor

22 april 2021
Jorinde Nuytinck showing off a big mushroom

Schimmelonderzoeker Jorinde Nuytinck is sinds deze maand benoemd tot gastprofessor aan de Universiteit Gent.

‘Ik was altijd al geïnteresseerd in de plantjes en de beestjes. De belangstelling voor dat andere rijk, de schimmels, kwam pas tijdens de studie biologie in Gent. Schimmels vertonen zich af en toe aan ons in de vorm van paddenstoelen of pluis op bedorven eten, maar in hun onzichtbare vorm zijn ze overal. Ze helpen planten - en daarmee de wereld - aan voedingsstoffen, en ons leveren ze voedsel en medicijnen. Ze leven op de grond, in de bodem, in het water, in de lucht, binnenin planten en dieren en zelfs binnen in rotsen, en op al die plekken spelen ze een belangrijke rol in het vormgeven van onze wereld.’

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Verwaarloosd

Het rijk der schimmels is, zo wil prof. dr. Jorinde Nuytinck maar zeggen, een ten onrechte verwaarloosde groep binnen de biologie. Dat ‘prof.’ is ze pas sinds deze maand, sinds haar benoeming tot gastprofessor aan de Universiteit Gent, waar het ooit allemaal begon voor haar. In de praktijk betekent dit dat ze één dag per week daar zal werken, en vier dagen bij Naturalis. 

Nuytincks onderzoek richt zich op de evolutie en taxonomie van de zogeheten basidiomyceten, een grote groep binnen de schimmels waar de meeste paddenstoelen bij horen. ‘Waarom zijn er zoveel soorten? Hoe zijn die ontstaan, en hoe hebben ze zich verspreid?’, zo vat ze het samen. 

Onder professoren

Met de benoeming van Nuytinck telt Naturalis 14 professoren, verspreid over verschillende universiteiten in Nederland. En in België dus, met Nuytinck in Gent en met onze wetenschappelijk directeur Erik Smets die als zogeheten ‘emeritus met opdracht’ verbonden is aan de KU Leuven.