We kunnen beginnen met prepareren van onze triceratopsen Triceratopsexpeditie 2015

12 april 2019
Triceratops prepareren foto Mylene Siegers

De eerste botten van onze in Amerika opgegraven triceratopsen zijn in tien kisten in Naturalis aangekomen. En nu gaan we beginnen met het prepareren in ons gloednieuwe Dinolab. Vanaf 19 december kun je er met je neus bovenop staan! 

Expeditie Triceratops 2015

Van 30-08-2015 tot en met 17-09-2015 waren experts van Naturalis op expeditie in Wyoming. Daar hebben ze triceratopsbotten opgegraven. In deze blogreeks lees je alles over hun avonturen. 

Zeldzame
vondsten

Onze onderzoekers legden in september in Amerika maar liefst vijf skeletten bloot van de gehoornde dinosauriër, die op het menu stond van Tyrannosaurus rex. “We zijn vooral nieuwsgierig naar alles wat er achter de schedel zit,” zegt onderzoeksleider Anne Schulp. “Nek, rug, heup, poten, we hebben het allemaal gevonden en het is allemaal zeldzaam. Meestal liet T. rex niet veel van dat soort botten over na zijn maaltijd. Schedels liet hij vaak links liggen omdat er weinig vlees aan zat, dus die komen we meer tegen.” Ook het feit dat er twee wat jongere triceratopsen bij zitten is bijzonder.

T. rex
en Triceratops

Midden volgend jaar gaan de onderzoekers terug naar Amerika om verder te graven. “Het is zo’n rijke vindplaats van triceratopsen, er liggen echt belachelijk veel botten,” zegt Anne. “We zijn nog lang niet klaar.” De komende jaren zijn we in het Dinolab nog bezig met het prepareren van de triceratopsbotten. Vanaf september 2016 kunnen we onze T. rex verwelkomen in Leiden! Triceratops en T. rex vertellen dan samen het verhaal van hun eigen geschiedenis. 

Met
dank aan

De expeditie en de verwerving van de triceratopsskeletten is mogelijk gemaakt dankzij het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Stichting Zabawas en mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren en donateurs waaronder Rely en Pieter Zwart.

Triceratops
in de media

Op 9 december pakten we de eerste botten uit voor het oog van de landelijke pers. Geniet mee van de eerste blik op onze triceratopsen!       

Naturalis