Oratie Anne Schulp Het spoor van de dinosaurus

11 maart 2020
Prof. dr. Anne Schulp

Wegens het beleid van de Rijksoverheid wat betreft het coronavirus (COVID-19) is de oratie van prof. dr. Anne Schulp van vrijdag 13 maart uitgesteld.

Vertebratenpaleontologie, de leer van de uitgestorven gewervelde dieren, is het werkterrein van prof. dr. Anne Schulp. Op vrijdag 13 maart aanvaardt hij zijn ambt bij de Universiteit Utrecht met het uitspreken van zijn inaugurele rede, getiteld “Het spoor van de dinosaurus”. 

 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Waar
komen we vandaan?

Paleontologie is leuk en spannend – we kunnen op veilige afstand griezelen bij de gedachte aan de roofzuchtige monsters van weleer – maar wat heb je er eigenlijk aan? “In alle culturen, door alle tijden heen, zie je de diepgewortelde fascinatie in de vraag waar we vandaan komen”, vertelt Anne Schulp. “Zo zie ik ook mijn vakgebied. Net als de astronomie stelt het een fundamentele vraag die ons allen bezighoudt: waar komen we vandaan?” Het is ook een laagdrempelig en begrijpelijk vakgebied, dat bij veel mensen zorgt voor de eerste kennismaking met de wetenschap. Bovendien levert de paleontologie een bijdrage aan onze kennis van actuele thema’s als zeespiegelstijging, klimaatverandering en biodiversiteit.

 

Versteende
sporen

De samenwerking met musea staat hoog op de agenda bij Anne Schulp. Naast zijn positie als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, faculteit Geowetenschappen, is hij als onderzoeker verbonden aan Naturalis Biodiversity Center. Beide instellingen werken al geruime tijd intensief samen. Behalve over de stand van de techniek vertelt hij graag over het belang van de amateurpaleontologie. “Want waar zouden de musea zijn zonder de inzet van al diegenen die in hun vrije tijd speuren naar de versteende sporen uit het verleden?”

Carrière

Na zijn masters’ in Aardwetenschappen (1998) aan de Vrije Universiteit Amsterdam werkte Schulp als paleontoloog/conservator aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht. In 2006 rondde hij zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam af, over mosasauriërs van het Type-Maastrichtien (Laat Krijt). Sinds 2013 is Anne Schulp onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center en combineert sinds 1 februari 2019 zijn werk als onderzoeker met het hoogleraarschap vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht. Anne Schulp deed opgravingen in Angola, Jemen, Oman, Kenia, Frankrijk, Spanje, Portugal, Roemenië, Egypte, de Verenigde Staten, en Winterswijk en Maastricht. Daarnaast is hij honorair conservator van de paleontologische collectie van Teylers Museum in Haarlem.

Meer
informatie

Wegens het beleid van de Rijksoverheid wat betreft het coronavirus (COVID-19) is de oratie van prof. dr. Anne Schulp van vrijdag 13 maart afgelast.