Opgeviste vinvisschedel belandt na zoektocht in collectie van Naturalis

24 oktober 2020
Visser Klaas van Duijn met een vers opgeviste vinvis-schedel

Twee weken geleden deden vissers bij IJmuiden een opmerkelijke vangst; ze haalden een gigantische vinvisschedel boven water. Na een tip op social media kwam Naturalis-stagiare Demi in actie om de schedel te redden van de vuilcontainer. Na een bijzondere zoektocht wordt de schedel van de vinvis nu toegevoegd aan onze collectie. Zo kunnen onderzoekers van over de hele wereld dit exemplaar bestuderen.

    Volg onze verhalen

    Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

    FacebookTwitterInstagramYouTube

    Tip
    op social media

    Op vrijdag 9 oktober kreeg Demi de Jager, stagiaire communicatie bij Naturalis, een bijzonder bericht binnen. Het ging om een tip van een IJmuidenaar; hij had op Facebook gezien dat er mogelijk walvisbotten waren opgevist aan de kust. Pepijn Kamminga, collectiebeheerder bij Naturalis, zag op de eerste beelden dat het waarschijnlijk ging om de schedel van een gewone vinvis (Balaenoptera physalus) en was erg geïnteresseerd. Als beheerder van de natuurhistorische rijkscollectie neemt Naturalis namelijk waar mogelijk interessante skeletdelen op in de wetenschappelijke collectie, al decennia lang. “Toen begon de zoektocht”, aldus De Jager. 

    De schedel redden
    van de vuilcontainer

    De schedel van de vinvis was niet gemakkelijk te vinden. Volgens de tipgever uit IJmuiden lag de schedel ergens op de kade, maar was er wel enige haast bij geboden. “Volgens hem belanden dit soort vondsten jammer genoeg vaak in de vuilcontainer”, legt De Jager uit. “Erg zonde, want zo’n vondst is van grote waarde voor de wetenschap.” De Jager zette dan ook alles op alles om de schedel aan de collectie van Naturalis toe te voegen. Via verschillende berichten op social media en met een lijst vol tips van de IJmuidenaar zette zij haar zoektocht voort. “Ik heb zo veel mogelijk rondgebeld. Denk hierbij niet alleen aan de gemeente, maar ook aan de vistentjes langs de haven”, aldus De Jager. Omdat dit helaas geen resultaat opleverde, zette ze als laatste redmiddel een kennis uit IJmuiden in. “Ik had ondertussen al een beetje de moed opgegeven.”

    Vinvisschedel die al in de collectie van Naturalis zit
    Deze vinvisschedel zit al in de collectie van Naturalis, en is daarmee toegankelijk voor onderzoek. Foto: Pepijn Kamminga (Naturalis).

     

    Het verlossende
    bericht

    Uiteindelijk kwam die avond nog het verlossende bericht binnen. De visser die over de schedel van de vinvis beschikte, had contact opgenomen met de kennis van De Jager. “Dat was wel even een euforisch moment, zeker zo laat op de avond. Ik stond te stuiteren”, aldus De Jager. De visser, Klaas van Duijn, mailde de maandag daarop naar Naturalis; hij was nog op zee, maar zou de schedel binnenkort komen brengen. Van Duijn: “We waren blij verrast met de vondst! In eerste instantie dachten we dat de schedel mogelijk van een mammoet was. Ik zei gelijk: dit gaat naar Naturalis.” Zo is de vinvisschedel toch nog goed terechtgekomen. “Geen enkele stagedag bij Naturalis is hetzelfde”, zegt De Jager lachend.

    De vissers met de vondst van de vinvis (Bron: Klaas van Duijn)
    De vissers met de vondst van de vinvis Foto: Klaas van Duijn.

     

    De rol
    van Naturalis 

    De opgeviste schedel van de vinvis komt binnenkort bij Naturalis aan. Kamminga: “We gaan kijken of wij de schedel nog moeten schoonmaken, anders gaat hij na ontsmetting en registratie de collectie in.” Naturalis heeft van de Nederlandse overheid namelijk de opdracht gekregen om aangespoelde dode walvisachtigen te verwerken en ontleden. Via de wetenschappelijke collectie van Naturalis kunnen wetenschappers wereldwijd onderzoek doen naar de anatomie en evolutie van walvissen en naar de ontwikkeling van en variatie binnen de soorten. “Iedere aanwinst is een extra ‘datapuntje’, zowel voor verspreiding als voor toekomstig onderzoek. Neem dus altijd contact op met Naturalis wanneer je dit soort vondsten doet”, aldus Kamminga. 

    De tipgever uit IJmuiden en de visser zullen binnenkort een vrijkaart voor Naturalis ontvangen.

    Meer
    informatie

    Tekst: Ela Sari, Naturalis
    Foto's: Pepijn Kamminga, Naturalis; Klaas van Duijn