Leidse 3D-replica T. rex Trix symbolisch overgedragen aan zusterstad Nagasaki

3 december 2020
De Leidse burgemeester Henri Lenferink plaatst symbolisch de laatste tand in de ge-3d-printe schedel van Trix.

De door Naturalis geproduceerde kopie van T. rex Trix is in de aanwezigheid van de Leidse burgemeester Henri Lenferink ceremonieel overhandigd aan Nagasaki, de Japanse zusterstad van Leiden. Het in zijn geheel ge-3D-printe skelet wordt daar vanaf volgend jaar tentoongesteld in het nieuwe Dinosaur Museum. De bijzondere replica staat symbool voor de vriendschap met Leiden en de samenwerking tussen het museum in Nagasaki en Naturalis. Zo kan het skelet ook daar het verhaal van het belang van wetenschappelijk onderzoek vertellen.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Plaatsen
laatste tand

De Leidse burgemeester Henri Lenferink heeft donderdagochtend 3 december de laatste hand gelegd aan de 3D-replica van T. rex Trix. Dit gebeurde in het bijzijn van Tomihisa Taue, de burgemeester van Nagasaki, die het moment via een live verbinding kon volgen. “De inwoners van Nagasaki kijken uit naar de opening van het Dinosaur Museum in oktober volgend jaar. De replica van T. rex Trix staat voor ons symbool voor de continuering van onze vriendschap”, aldus Taue.

De burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, was via een live verbinding bij de ceremonie aanwezig.
De burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, was via een live verbinding bij de ceremonie aanwezig.

Tijdens de kleinschalige ceremonie in de entreehal van Naturalis plaatste de burgemeester van Leiden symbolisch de laatste tand in de ge-3d-printe schedel van Trix. Hiermee is de exclusieve reconstructie, ruim twaalf meter lang en vier meter hoog, na ongeveer een jaar formeel voltooid. Ondanks de afstand was het een bijzonder moment voor de zustersteden. “Zelfs 9.000 kilometer van elkaar verwijderd voel ik een sterke band tussen onze steden. Deze T. rex verbindt ons meer dan ooit”, aldus burgemeester Lenferink.

Burgemeester Lenferink spreekt tijdens de ceremonie in de entreehal van Naturalis.
Burgemeester Lenferink spreekt tijdens de ceremonie in de entreehal van Naturalis.

“Het Dinolab team van Naturalis zal de komende weken werken aan de laatste aanpassingen van het frame”, verklaarde Peter Schalk, adjunct directeur van Naturalis. “Door middel van instructievideo’s en time-lapse opnames kunnen we aan onze collega’s in Japan demonstreren hoe het skelet in het nieuwe Dinosaur Museum van Nagasaki in elkaar gezet en tentoongesteld kan worden.” Tot en met 16 december wordt dit werk publiekelijk in de entreehal van Naturalis verricht.

Bijzondere
samenwerking

Naturalis wil zoveel mogelijk mensen verwonderen met verhalen over de rijkdom, schoonheid en noodzaak van de natuur(historie). Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook ver daar buiten. Waar de echte T. rex Trix de bezoeker in de ogen kijkt, is voor de replica een andere houding gekozen: aanvallend, alsof deze T. rex een hap wil nemen van het publiek. De unieke 3D-kopie maakt in maart 2021 de reis naar Japan en is vanaf oktober volgend jaar in het Nagasaki Dinosaur Museum te bewonderen.

Meer
informatie

Zie voor meer uitleg over de 3D-Trix ook onze spotlight en het verdiepende artikel.

  • Tekst: Ela Sari, Naturalis
  • Leadfoto: De Leidse burgemeester Henri Lenferink plaatst symbolisch de laatste tand in de ge-3d-printe schedel van Trix