Jongeren en experts van Naturalis bundelen hun krachten voor het klimaat Leefbare wereld is kwestie van kiezen

9 december 2020
Een greep uit de deelnemers van de online startbijeenkomst van JongerenXNaturalis

Onder de naam ‘JongerenXNaturalis’ bundelden op dinsdag 17 november een mix van wetenschappers en jongeren(verenigingen) hun krachten. De bijna 60 betrokkenen namen deel aan een online brainstorm over oplossingen voor biodiversiteitsverlies en de klimaatcrisis. Samen willen zij hun zorgen zichtbaar maken, kennis delen en komen tot oplossingen voor een leefbare wereld. Tijdens de bijeenkomst werd gewerkt aan een manifest dat laat zien dat een leefbare wereld een kwestie van kiezen is. Dit manifest is de basis voor het Groene Verkiezingsdebat, dat wordt georganiseerd rondom de Tweede Kamerverkiezingen op 4 maart 2021.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Een duurzame relatie
met jongeren

De online bijeenkomst van JongerenXNaturalis werd geleid door dagvoorzitter Kauthar Bouchallikht. Edwin van Huis, directeur Naturalis Biodiversity Center, sprak de deelnemers aan het begin van de avond toe: “We vinden het heel inspirerend om te zien dat jongerenorganisaties zich in willen zetten voor een leefbare wereld. Ik hoop dat wij vanavond een stap verder komen in het formuleren van vragen, aandachtspunten en onderwerpen die wij hebben. Zo kunnen we de politiek hiermee confronteren en zorgen dat we over dit onderwerp met alle betrokkenen en beslissers aan tafel komen.” Naturalis wil hierbij graag de wetenschappelijke basis leggen - zo kunnen de jongeren goed beslagen ten ijs bij de politiek aankloppen. 

Voor de bijeenkomst was een divers programma samengesteld. Zo gaf Koos Biesmeijer, hoogleraar Natuurlijk Kapitaal en wetenschappelijk directeur bij Naturalis, een inspirerend mini-college over het verband tussen klimaat en biodiversiteit. Ook was er een live optreden van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma, en sprak de Belgische klimaatactiviste Anuna de Wever de deelnemers toe over het belang van denktanks als JongerenXNaturalis. “Ik stel voor dat we samen zo veel mogelijk mensen blijven informeren over de ernst van de situatie, en tot actie komen”, aldus De Wever.

Scala
aan ideeën

Tijdens de bijeenkomst heerste er een positieve en bovenal enthousiaste sfeer onder de deelnemers. Ook het belangrijkste onderdeel van de avond, het brainstormen in verschillende groepen, verliep informeel en energiek. Er werden veel verschillende ideeën met elkaar gedeeld; zo werd er onder meer gesproken over de noodzaak van meer bewustwording in de samenleving, de mogelijkheden van jongerenparticipatie, een ‘Biodiversiteit Management Team’ (naar het model van het huidige Outbreak Management Team) en de verantwoordelijkheid van de overheid. 

Van Huis kijkt terug op een avond vol goede energie: “Ik ben ontzettend blij met de samenwerking. Volgens mij ging het in alle groepen heel erg goed. Er zijn al hele concrete pijlers en onderwerpen benoemd. Goed om te horen dat er al veel mensen aangeven ook aan het vervolg mee te willen doen. De volgende stap is het samenstellen van een manifest waarmee we politiek Den Haag uitnodigen om het debat over aan te gaan.”

Hou ons
in de gaten

De vorm van het manifest ligt nog open en zal de komende tijd in samenspraak met de jongeren worden bepaald. Zo wordt het concept manifest o.a. gedeeld via een campagne op social media en vrije publiciteit om ook andere jongeren de kans te geven een bijdrage te leveren. Vervolgens is het zaak om samen tot een definitieve versie te komen. Hiertoe zal een kernteam uit de eerste fase de verschillende inzendingen beoordelen en aanpassingen doen waar nodig. Tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar verschillende manieren om dit manifest in het museum uit te dragen. 

Het manifest zal vervolgens het uitgangspunt zijn voor het Groene Verkiezingsdebat. Naturalis en IUCN organiseren dit debat voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Kortom, genoeg redenen om JongerenXNaturalis in de gaten te houden! Wil je van je laten horen, stuur dan een mailtje naar communicatie@naturalis.nl o.v.v. JongerenXNaturalis.