Het geluid van de dodo Dodo-expeditie 2009

15 juli 2019
Dodo

Dagmar Aarts - 5 juni 2009 - Dit jaar ga ik als student samen met een begeleider mee met de Dodo-expeditie. Ik ben bezig met mijn masterstage biologie waarin ik onderzoek of het mogelijk is om het geluid van de dodo te reconstrueren. Voordat dit geluid kan worden nagemaakt, of beter gezegd kan worden benaderd, moet er een hoop onderzoek gedaan worden.
 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Daarom gaan wij op Mauritius een aantal experimenten doen. We meten onder andere hoe het geluid weerkaatst, welke geluidsfrequenties het goed of juist niet goed doen in de omgeving en wat voor een invloed de verschillende temperaturen hebben op het geluid. We hopen deze experimenten te kunnen doen in gebieden die zoveel mogelijk lijken op gebieden waar de dodo in heeft geleefd. We nemen aan dat het geluid van de dodo kenmerken had die in die omgeving goed hoorbaar waren.

Ook willen we metingen doen aan het skelet van de dodo, die in een museum op Mauritius staat. Het is belangrijk om te weten hoe lang de luchtpijp van de dodo was, want de lengte van de luchtpijp is bepalend voor het geluid dat de dodo gemaakt heeft. Of het ons echt gaat lukken om het geluid van de dodo te reconstrueren is nog lang niet zeker, maar we hopen weer een stukje verder te komen met ons onderzoek met alle gegevens die we tijdens de reis gaan verzamelen.