Dodo-ark gelift! Dodo-expeditie 2010

15 juli 2019
Dodo-ark gelift

Door Perry de Louw - 2010 - Vandaag is een belangrijke dag voor ons: de dodo-ark met fossielen is om ongeveer vier uur lokale tijd uit de grond getild! Het was een enorm karwei. En alle lof gaat uit naar Ren, onze technicus. Hij kwam 2 weken eerder, heeft de ark ontworpen en hier op Mauritius gemaakt met hulp van mensen van Omnicane, het suikerrietbedrijf. Vanaf dinsdag zijn we bezig geweest met het plaatsen van de ark en het draaien ervan. Het viel tegen hoeveel kracht er nodig was om de ark van 2.0 bij 1.5 meter door de grond te draaien en drukken. De kleef was erg groot. Ren had de leiding over het draaien van zijn ark. Hij instrueerde iedereen wat ze precies moesten doen. Dit betekende dat ik en Kenneth door Ren vaak het water in werden gestuurd, maar ook naar de werkplaats moesten rijden (2 km door de suikerrietvelden) om metalen stutten te laten lassen en snijden, of mensen van de werkplaats moesten halen om ter plaatse hulp te bieden. Het draaien gebeurde met krikken die makkelijk 10 ton wegdrukken. Hiervoor gebruikten we een zware tractor die boven het gat stond. Het grootste probleem was de tegendruk, waardoor zelfs de zware tractor werd gemakkelijk opgetild.
 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Gisteravond was de ark zo'n 65% omgedraaid in de put en vandaag rond het middaguur was hij helemaal gedraaid. Dit betekent dat de schep een 360 graden draai heeft gemaakt, waarbij hij dus een messcherpe uitsnede uit de grond in de put heeft meegenomen.
Omdat we achterlopen op schema door de onvoorziene moeilijkheden hebben we vandaag (zondag) gewoon doorgewerkt. En dat werd beloond, het lukte Ren om ongeveer vier uur met hulp van een kraan de ark uit de bodem te trekken.

De ark bevat nu 2500 kg aan grond en fossielen. Hij is nu gefixeerd, net boven het water, zodat we in alle rust de botten kunnen inmeten en opgraven. Morgen beginnen we meteen met de opgraving. Het is erg spannend. We gaan verder waar we met de dodo-polder zijn gebleven. En herinner je je het nog? Vorig jaar hadden we een bekken van de dodo die op zijn rug lag. We hopen nu andere delen van deze dodo op te graven. En natuurlijk alle andere botten, hout en zaden. Nu gaat het beginnen!