Dode hommels helpen hommelonderzoek

12 juni 2019
Hommel op hand

Lisette van Kolfschoten, bijenonderzoeker bij Naturalis, is erg benieuwd welke verschillende soorten hommels er in Nederland rondvliegen. Door gevonden dode hommels te bestuderen, kan ze daar achter komen. Wil jij helpen? Kijk dan onder lindebomen, waar vaak dode hommels liggen. Verzamel deze hommels bij jou in de buurt. En breng ze op zaterdag 13 juli naar de Hortus botanicus in Leiden, of stuur ze op. Samen gaan we dan onderzoeken welke hommels je hebt gevonden. Zo komen we meer te weten over de verspreiding van hommels!

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

Volg onze verhalen hier

Hoe
kan je helpen?

Benodigdheden:

Stap 1: Vul het invulformulier in voordat je naar buiten gaat, omdat wetenschappers juist deze gegevens nodig hebben voor hun onderzoek.

Stap 2: Ga naar buiten en kijk op het kaartje waar je lindebomen kunt vinden.

Stap 3: Stop bij een lindeboom om hommels te zoeken.

Stap 4: Zie je een hommel? Gebruik per lindeboom een nieuw luciferdoosje voor het bewaren van de hommels. Past het niet, neem dan een tweede doosje.

Stap 5: Schrijf op het luciferdoosje het dichtstbijzijnde adres, het aantal hommels en de bedekking onder de boom (tegels/aarde/gras/bloemen/struiken). 

Stap 6: Kom op 13 juli langs bij de Hortus botanicus in Leiden om samen te ontdekken welke hommelsoorten je hebt gevonden! 
(Of stuur ze  op naar: Naturalis, t.n.v. Lisette van Kolfschoten, Darwinweg 2, 2333 CR Leiden)
(Of mail een foto van het boven- en zijaanzicht en naar Lisette.vankolfschoten@naturalis.nl)

hommels
External video URL
dode hommels

Groot succes!

Ook in 2019 zijn er weer veel hommels onder lindebomen verzameld. In totaal kregen we 229 hommels binnen die tot verschillende soorten behoorden. We hadden aardhommels, veldhommels, steenhommels, akkerhommels, weidehommels en tuinhommels uit verschillende plekken in het land! Horst, Sevenum, Bergschenhoek, Almere, Leiden, Meerlo, Zoetermeer, Hillegom, Haarlem, Meterik, Amsterdam en Leiderdorp! Alle deelnemers heel erg bedankt voor jullie bijdrage, de data is inmiddels gebruikt in de landelijke waarnemingen database en wordt gebruikt voor onderzoek.