Tinde van Andel

Tinde van Andel

Als etnobotanicus bestudeer ik het traditionele gebruik van planten. Samen met  een aantal PhD-kandidaten, postdoc’s en studenten ben ik betrokken bij een aantal onderzoeksprojecten: traditionele rijstvarianten verbouwd in de Guyana’s, historische herbaria en botanische tekeningen uit de Leidse schatkamers, voedselverzameling in het wild door jager-verzamelaars in Kameroen.

Keywords

Etnobotanie, historische collecties, medicinale planten, rituele planten, Suriname, traditionele rijst, West en Centraal Afrika, voedsel planten in het wild

Prof. Dr. Tinde van Andel

Senior researcher Ethnobotany
Professor Ethnobotany (Wageningen University)
Professor History of Botany and Gardens (Leiden University)
Tropical Botany

tinde.vanandel@naturalis.nl
+31 (0)71 751 9267 


 

Onderzoek
interesses

Het luisteren naar de verhalen achter bruikbare planten helpt me om de ongeschreven historie van volkeren te ontdekken. Het documenteren van traditionele kennis over eetbare wilde landplanten en lokale gewassen helpt ons te begrijpen hoe mensen in de voorgaande eeuwen hebben overleefd als jager-verzamelaars en a.d.h.v. zelfvoorzienende agricultuur.

Binnen de Clusiusleerstoel aan de Universiteit Leiden ben ik betrokken bij het bestuderen van historische herbaria en botanische tekeningen gemaakt door de vroege wetenschappers en ontdekkingsreizigers uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Deze collecties beslaan vaak ook medicinale en anderszins nuttige planten uit de tropen. Een aantal voorbeelden zijn de botanische tekeningen van medicinale planten gedocumenteerd in Ceylon door VOC-scheepsartsen, het Herbarium-boek van de Duitse ontdekkingsreiziger Leonhard Rauwolf, het Historia Naturalis Brasiliensis (1648) uit Nederlands Brazilië en verscheidene andere historische herbaria van anonieme botanici.

In samenwerking met de ‘Biosystematics group’ in Wageningen en een aantal andere internationale partners doe ik onderzoek naar traditionele rijstcultivars die door de Marrons worden verbouwd in Suriname en Frans Guyana. Genetisch onderzoek naar traditionele rijstcultivars kan ons meer vertellen over de migratieroutes van plant en mens en de uitwisseling van cultivars tussen verschillende etnische groepen.

Documenting traditional rice varieties in the field

Actuele
onderwerpen

  • Traditional rice landraces grown by Aucan and Saramaccan Maroons in Suriname and French Guiana
  • Migration of taro (Colocasia esculenta) from Africa to the New World (with Ilaria Grimaldi)
  • Historic herbaria in the treasure room of Naturalis:
    • The En Tibi herbarium (1558)
    • Herbaria of Leonhard Rauwolf (1535-1596)
    • Herbaria Simone D'Oignies (ca. 1730)
    • Zierikzee herbarium (ca. 1720)
  • Ethnobotany of the Historia Naturalis Brasiliae (with Mariana de Campos Francozo)
  • Wild edible plants eaten by Baka people in southeast Cameroon (with Sandrine Gallois)

Belangrijke
publicaties

PhD
supervisie

Naturalis wil een vruchtbare bodem vormen voor wetenschappelijk talent uit binnen- en buitenland. Daarom hebben PhD-kandidaten een speciale positie binnen onze organisatie.

    Research on Ver-O-Peso market, Belem. Picture: C.A. van der Hoeven

    Onderwijs
    activiteiten

    In de
    media

    Alle berichtgeving in de media en interviews zijn op mijn website te vinden.

     

    Veldwerk in Kameroen. Afbeelding: Thomas Heger.

    Fieldwork among Baka people in southeast Cameroon. Picture Thomas Heger
    External video URL

    Publicaties