Nieuwe dimensie aan koraalrifonderzoek

21 mei 2019
Een koraalkolonie met blauwe sponzen

Internationale onderzoekers, onder wie drie medewerkers van Naturalis Biodiversity Center, hebben voor het eerst het netwerk van bacteriën op koraalriffen breed in kaart gebracht. Hun publicatie ‘The sponge microbiome within the greater coral reef microbial metacommunity’ verscheen vandaag in Nature Communications.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Met hun resultaten krijgt het onderzoek naar koraalriffen letterlijk een nieuwe dimensie: niet alleen kijken zij voorbij de zichtbare organismen naar het met het blote oog onzichtbare microbioom op de riffen, ook wordt duidelijk dat groepen organismen veel meer bacteriën gemeenschappelijk hebben dan verwacht. Daarmee ontstaat een nieuw perspectief op de samenhang in het netwerk van organismen op koraalriffen, in lijn met de klassieke stelling in de microbiologie: ‘everything is everywhere’

Ook onder water blijkt de bacteriehuishouding een fijnzinnig spel van uitwisseling en onderlinge afhankelijkheid, net zoals op het land bacteriën onder meer een bepalende rol spelen in de samenhang tussen bodem en planten en daarmee in de capaciteit voor het vastleggen van stikstof. Onder water, op de riffen, zijn organismen ook afhankelijk van voedingsstoffen die vrijkomen na omzetting door bacteriën. De studie geeft een uitgebreid overzicht van het voorkomen van bacteriën in verschillende organismen en laat zien welke bacteriën door groepen organismen gedeeld worden.

Naaktslak Doriprismatica atromarginata. eet van spons

Publicatie

The sponge microbiome within the greater coral reef microbial metacommunity

Daniel F. R. Cleary, Thomas Swierts, Francisco J. R. C. Coelho, Ana R. M. Polónia, Yusheng M. Huang, Marina R. S. Ferreira, Sumaitt Putchakarn, Luis Carvalheiro, Esther van der Ent, Jinn-Pyng Ueng, Newton C. M. Gomes & Nicole J. de Voogd. Nature Communications, volume 10, Article number: 1644 (2019) 

Oratie prof.dr. Nicole de Voogd, Naturalis Biodiversity Center

Op 5 april jl. aanvaardde marien biologe Nicole de Voogd van Naturalis de leerstoel ‘Global Change and Marine Ecosystems’ aan de Universiteit Leiden met het uitspreken van haar oratie. Daarin sprak zij onder meer over de vraag of koraalriffen over 100 jaar nog zullen bestaan en over het beheer van die riffen, dat de wetenschap nu voor een speciale uitdaging stelt. Haar boodschap: het antwoord op dit soort vraagstukken ligt in de niet-zichtbare wereld van het microbioom onder water - dubbel verstopt als het ware. Gelukkig, stelt De Voogd vast, neemt de belangstelling van studenten voor tropische mariene ecosystemen toe. Zij heeft de ambitie als bijzonder hoogleraar een nieuw onderwijsprogramma rondom tropische mariene biodiversiteit te ontwikkelen.

Naaktslak Phyllidia cf. coelestis bij een rode korstvormende spons
Nicole de Voogd

Informatie foto's: 

  • koraalkolonie met blauwe sponzen
  • naaktslak Doriprismatica atromarginata eet van spons
  • naaktslak Phyllidia cf. coelestis bij een rode korstvormende spons
  • zeekomkommers van het geslacht Synaptula die lijken te eten van het afval van de reuzebekerspons Xestospongia testudinaria
zeekomkommers lijken te eten van het afval van reuzebekerspons