Zeldzame oehoe live opgezet voor het museumpubliek

14 augustus 2023
De aangereden oehoe bij Winterswijk

Een Naturalis-medewerker gaat een exemplaar van de oehoe, een van de grootste uilen ter wereld, op vrijdag 18 augustus onderzoeken en wetenschappelijk opzetten. Het museumpubliek kan meekijken hoe het prepareren van deze uil met een spanwijdte van 1,8 meter in zijn werk gaat.

Museumagenda

Volg live de preparatie van de oehoe of andere dieren en planten:

Bekijk de museumagenda

Grote,
oranje ogen

De oehoe (Bubo bubo) is een opvallende verschijning met roestbruin gekleurde veren, een massief lichaam, opvallende, 8 cm lange oorpluimen, en grote oranje ogen. Afgelopen juni is in Winterswijk zo’n oehoe gevonden, die slachtoffer was van een verkeersongeval. Komende vrijdag kan iedereen meekijken hoe de uil in de museumzaal LiveScience wordt opgezet.

Krachtige
klauwen

In Nederland zijn slechts 80 broedparen van de oehoe bekend, waardoor de kans op een vondst klein is. Wat deze vondst extra bijzonder maakt is dat de oehoe in zijn krachtige klauwen nog een prooi vast hield, namelijk een houtduif (Columba palumbus). Naturalis-preparateur Becky Desjardins zal de oehoe met zijn prooi onderzoeken, om vervolgens de oehoe wetenschappelijk op te zetten. Daarmee is dit exemplaar de eerste oehoe in ruim 12 jaar tijd die aan de wetenschappelijke collectie van Naturalis toegevoegd zal worden.

Voordat Desjardins aan het opzetten van de uil begint, zal ze gegevens verzamelen over het dier, zoals de lengte, het gewicht, en geslacht. Aan de hand van de geslachtsorganen zal ze een schatting maken van de leeftijd van het dier. Ook zal ze de maaginhoud onderzoeken, en een stukje weefsel afnemen voor DNA-onderzoek. Het verenkleed wordt uitgepluisd op parasieten, want Naturalis is er voor álle soorten.

Vereeuwigd
voor onderzoek

Het museumpubliek kan live meekijken hoe Desjardins de oehoe ontdoet van al zijn organen, en de huid als een soort jasje uittrekt. De los geprepareerde huid zal ze vullen met watten, om de oehoe op te zetten tot balg. Wanneer ze helemaal klaar is wordt de oehoe gedurende een paar weken gedroogd, om vervolgens via de ontsmettingsvriezer in de collectietoren te belanden.

“Oehoes zijn sinds kort verspreid in Nederland te vinden”, vertelt preparateur Desjardins. “We zijn daarom erg benieuwd naar het leven van deze uilensoort. We hopen erachter te komen wat dit individu heeft gegeten, en of die gezond was”, legt ze uit. Eenmaal geprepareerd krijgt de oehoe een plekje in de collectietoren van Naturalis, vereeuwigd voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie,
niet voor publicatie

De media zijn van harte welkom om verslag te komen doen van het opzetten van de oehoe. Het onderzoeken en opzetten vindt plaats in de zaal LiveScience op de begane grond. Op vrijdag 18 augustus is de preparatie live te volgen van 10.00 tot 15.00.

Coördinatie van de media verloopt via communicatieadviseur Amy van Nobelen, +316 23475744, amy.vannobelen@naturalis.nl. Laat het even weten als je wilt komen.

Voor inhoudelijke vragen over oehoes, het opzetten ervan en het wetenschappelijk onderzoek naar opgezette oehoes: preparateur Becky Desjardins; +316 16144902, becky.desjardins@naturalis.nl.

Meer foto’s van de vondst van de oehoe zijn te vinden in deze persmap. Aan deze folder worden vanaf vrijdag extra beelden toegevoegd tijdens de preparatie.