Vrijdag preparatie lammergier bij Naturalis

7 juli 2021
Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation met lammergier Angèle

Op vrijdag 9 juli wordt tussen 10 en 4 een lammergier geprepareerd in de LiveScience-zaal van Naturalis. Angèle – een mannetje - kwam eind mei in botsing met een windmolen en overleefde de klap helaas niet. De gier was deel van het herintroductieprogramma van de Vulture Conservation Foundation, dat in 1986 begon met het programma. 

Eerste dode lammergier in Nederland
Inmiddels is de Europese populatie van 70 broedparen naar 1300 individuen gegroeid. Dit is niet alleen een heel bijzondere soort om in het wild te zien, ook in de collectie van Naturalis is hij zeldzaam met 34 exemplaren; van eieren tot opgezette dieren. Angèle is zelfs de eerste die in Nederland uit het wild gevonden is.

Hans Pohlmann (hierboven op de foto met Angèle), voorzitter van de Vulture Conservation Foundation, zal een toelichting geven over lammergieren en het herintroductieprogramma. Natuurlijk gaat het ook over de reis van lammergier Angèle, tot aan zijn onfortuinlijke dood.

Windturbines
Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research voerde de autopsie van Angele uit. Hij zal hier meer over vertellen, en ook spreken over de impact van windturbines op vogels en vleermuizen in het algemeen.

Pepijn Kamminga, collectiebeheerder vogels en zoogdieren bij Naturalis, vertelt samen met preparateur Bas Perdijk over het prepareren, de collectie, over de waarde hiervan en welke rol het kan spelen in wetenschap en educatie. Angèle zal, eenmaal opgezet, een vaste plek krijgen in de LiveScience-zaal. 

Meer informatie; niet voor publicatie:
Voor een hoge-resolutie versie van bovenstaande foto en aanvullend beeldmateriaal: zie deze persmap. Fotocredits staan in de bestandsnaam. Na afloop van de sessie zullen hier ook foto’s van de preparatie in komen te staan.

Meer informatie via communicatie@naturalis.nl

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube