Politici en jongeren in debat over leefbare wereld op 4 maart 2021

23 november 2020
Foto: Getty Images, piyaset, 1180604526

Op donderdag 4 maart vindt het Groene Verkiezingsdebat 2021 plaats. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart nodigen jongeren diverse politici uit om hun verkiezingsprogramma te verdedigen op het gebied van groene thema’s, zoals duurzaamheid en circulariteit. Ook gaan zij in gesprek over oplossingen voor de klimaatcrisis en biodiversiteitsverlies. Het Groene Verkiezingsdebat, een initiatief van IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center, vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Groene
Verkiezingsdebat

De leefbaarheid van de aarde staat wereldwijd zwaar onder druk door de manier waarop de mens ermee om gaat. Dit heeft grote gevolgen voor alles wat leeft. De afgelopen jaren gingen jongeren wereldwijd met miljoenen de straat op, tijdens schoolstakingen en klimaatmarsen, maar tot nu toe is er nog weinig gedaan met hun zorgen. Tijdens het Groene Verkiezingsdebat hopen we de werelden van politici en jongeren dichter bij elkaar te brengen. Een manifest met oplossingen, opgesteld door een mix van jongeren en wetenschappers, vormt op 4 maart het vertrekpunt van het debat.

Dit is de tweede keer dat IUCN NL en Naturalis een Groen Verkiezingsdebat organiseren. Het eerste Groene Verkiezingsdebat vond in 2017 plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Ook daar kregen woordvoerders van de politieke partijen de kans om de degens te kruisen over de beleidsvoornemens op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur. 

Van harte
welkom

Opnieuw voelen IUCN en Naturalis de urgentie om het debat te voeren. Coenraad Krijger, directeur IUCN NL: “De uitdagingen op het gebied van natuur, biodiversiteit en klimaat zijn gigantisch. Nog steeds zijn betere afspraken en maatregelen vereist om klimaatverandering te keren en om het verlies van biodiversiteit, desastreus voor mens en natuur, te stoppen.” Edwin van Huis, directeur Naturalis, vult aan: “En daarom is het zo belangrijk om ook de jongere generaties te betrekken, hun stem te versterken en een stoel bij te trekken voor hun 'seat at the table'. Deze Tweede Kamerverkiezingen zijn bepalend voor onze toekomst, en de jongere generaties moeten leven met de keuzes die wij nu maken.” 

Alleen samen kunnen we werkelijk een verandering in gang zetten. Groene organisaties en andere betrokkenen worden dan ook van harte uitgenodigd om mee te werken aan het Groene Verkiezingsdebat.

Noot
voor de redactie

Voor meer informatie over het Groene Verkiezingsdebat kun je contact opnemen met Elske Swets van IUCN NL via 06-51443348 en elske.swets@iucn.nl en met Corine van Impelen van Naturalis Biodiversity Center via 06-22056252 en corinevanimpelen@naturalis.nl of communicatie@naturalis.nl.