Naturalis bestaat 200 jaar Jubileumtentoonstelling met topstukken opent 30 september

9 augustus 2020
Kaapse leeuw

Naturalis Biodiversity Center bestaat 200 jaar. Vanaf 29 september viert het instituut het jubileum 200 dagen met de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’. Een presentatie van 25 topstukken uit de normaal ontoegankelijke collectietoren. Objecten als de uitgestorven Kaapse leeuw, de Darwinvinken en het En Tibi herbarium werpen samen licht op de indrukwekkende geschiedenis en verzameling van Naturalis.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Van onschatbare waarde
200 jaar Naturalis

Natuurhistorische schat

Op 9 augustus 2020 is het tweehonderd jaar geleden dat koning Willem I het ‘s Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon met de persoonlijke collectie van de koning groeide in twee eeuwen uit tot één van de meest omvangrijke en toonaangevende collecties ter wereld. Een natuurhistorische schat met maar liefst 42 miljoen objecten; de basis van het wetenschappelijk onderzoek van Naturalis én een bron van vele verhalen, inspirerend voor jong en oud. 

Bijzondere Nederlanders

In de jubileumtentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ toont Naturalis vijfentwintig hoogtepunten uit de collectie. Deze bijzondere objecten zijn voor het eerst – of sinds lange tijd – te bewonderen voor bezoekers. Stuk voor stuk vertellen de objecten een eigen verhaal, samen  werpen ze licht op de indrukwekkende geschiedenis van Naturalis. Speciaal voor deze tweehonderdste verjaardag komen zij even de collectietoren uit om te tonen aan het publiek.

Onderdeel van de tentoonstelling zijn portretten van bijzondere Nederlanders. Fotograaf Raymond Rutting fotografeerde ze met hun favoriete object uit de collectie van Naturalis. De bijzondere Nederlanders zijn jong en oud, natuur- én cultuurliefhebbers, experts, schrijvers, acteurs, sporters, tv-personalities en meer. Zo koos astronaut André Kuipers de Diepenveenmeteoriet als favoriet object. En gaat kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven op de foto met het alleroudste herbarium ter wereld, het En Tibi; een boek vol kruiden en bijvoorbeeld ook de oudst bewaarde tomaat ter wereld. 

Bijzondere publicaties

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum worden twee speciale publicaties uitgebracht. Voor het boek ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ kozen ruim 70 experts van Naturalis zorgvuldig 200 sleutelstukken uit de collectie van meer dan 42 miljoen objecten. Het is een ode aan de indrukwekkende rijkscollectie van Naturalis, en de verhalen die het met zich meedraagt: van walvisskelet tot het allerkleinste mosmijtje. 

Voor het boek ‘Wie wat bewaart’ diepten biologen en meestervertellers Freek Vonk en Menno Schilthuizen de rijke geschiedenis uit van natuurhistorisch museum en onderzoekscentrum Naturalis Biodiversity Center. Ze nemen de lezer mee door de geschiedenis van de natuurwetenschap: van de allereerste insectenverzameling van een driejarige prins tot de precieze kunst van natuurkundig illustreren en overzeese verzamelexpedities. 

De tentoonstelling is voor publiek geopend vanaf 30 september. Dan zijn ook beide boeken verkrijgbaar. Voor een bezoek aan het museum moeten vooraf tickets worden gereserveerd via tickets.naturalis.nl

Noot
voor de redactie

Voor meer informatie over het jubileum van Naturalis en de tentoonstelling Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis kun je contact opnemen met Susanne van Straaten, communicatieadviseur bij Naturalis Biodiversity Center, via susanne.vanstraaten@naturalis.nl of 06 - 35 11 29 99.

Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij.