Koning opent viering 200 jaar Naturalis

25 september 2020
De Kaapse leeuw

Naturalis Biodiversity Center in Leiden bestaat 200 jaar. Vanaf dinsdag 29 september viert het instituut dit jubileum 200 dagen lang. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander geeft tijdens het Gala van de Biodiversiteit het officiële startsein voor de jubileumviering en bezoekt als eerste de jubileumtentoonstelling.

Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis

De jubileumtentoonstelling is vanaf woensdag 30 september geopend voor publiek. Dan zijn ook beide boeken verkrijgbaar. De koninklijke opening van het jubileumjaar is dinsdag 29 september vanaf 16.00 uur te online te volgen.

Livestream

Jubileum met aandacht voor cultuurhistorie
en behoud biodiversiteit

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat koning Willem I het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon als zijn persoonlijke verzameling, groeide in 2 eeuwen uit tot een collectie van 42 miljoen objecten. Daarmee is het één van de grootste en meest toonaangevende collecties ter wereld. Een verzameling die de basis vormt voor onderzoek aan biodiversiteit en waar prachtige verhalen mee te vertellen zijn over de natuur van toen, nu en de toekomst.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis: "Onze collectie vormt het fundament van ons instituut. In 200 jaar zorgvuldig opgebouwd en de basis voor ons onderzoek. Onderzoek naar biodiversiteit is belangrijker dan ooit. Voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet. Door onze kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan, zorgen we voor het beheer en behoud van de biodiversiteit."

Gala  van de Biodiversiteit

Tijdens het Gala van de Biodiversiteit, georganiseerd in samenwerking met New Scientist, werpen sprekers als astronaut André Kuipers, prof. Koos Biesmeijer (directeur wetenschap van Naturalis) en Kirsten Schuijt (directeur van WWF-NL) vanuit hun eigen onderzoeksgebied hun licht op de stand van de biodiversiteit. De koning opent vervolgens officieel de jubileumviering. Aansluitend bezoekt hij als eerste de tentoonstelling.

Jubileumtentoonstelling met topstukken en BN'ers

De tentoonstelling toont 25 topstukken uit de collectie van Naturalis. Zeldzame objecten, uiterst kwetsbaar, uitgestorven en bron van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Normaliter opgeslagen in de collectietoren, maar speciaal voor dit jubileum tijdelijk getoond aan het publiek. Een deel van deze objecten is extra uitgelicht. Topfotograaf Raymond Rutting portretteerde bijzondere Nederlanders met hun favoriete topstuk. Deze portretten maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Korte video's, gemaakt tijdens de fotoshoots, geven verdieping op de relatie van de bijzondere Nederlander met de natuur en zijn of haar interesse voor dit object.

Publicaties

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum zijn 2 speciale publicaties uitgebracht. Voor het boek ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ kozen ruim 70 experts van Naturalis zorgvuldig 200 sleutelstukken uit de collectie van meer dan 42 miljoen objecten. Het is een ode aan de indrukwekkende rijkscollectie van Naturalis, en de verhalen die het met zich meedraagt: van walvisskelet tot het allerkleinste mosmijtje. Het boek is samengesteld onder redactie van collectiespecialisten erfgoed bij Naturalis Tiny Monquil en Eulàlia Gassó Miracle.

Voor het boek ‘Wie wat bewaart’ diepten biologen en meestervertellers Freek Vonk en Menno Schilthuizen de rijke geschiedenis uit van natuurhistorisch museum en onderzoekscentrum Naturalis Biodiversity Center. Ze nemen de lezer mee door de geschiedenis van de natuurwetenschap: van de allereerste insectenverzameling van een driejarige prins tot de precieze kunst van natuurkundig illustreren en overzeese verzamelexpedities.

Met dank aan

Zowel de tentoonstelling Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis als het gelijknamige boek zijn tot stand gekomen met bijdragen van de BankGiro Loterij en het Mondriaanfonds.

Noot
voor de redactie

Voor meer informatie over het jubileum van Naturalis kun je contact opnemen met Josien Schraverus, communicatieadviseur bij Naturalis Biodiversity Center, via josien.schraverus@naturalis.nl of 06 - 35 11 29 99.

Beeldmateriaal

Download het beeldmateriaal