Doe mee met onderzoek naar plastic in meerkoetnesten

30 april 2021
Auke-Florian Hiemstra met drie opgezette meerkoeten foto Alexander Schippers

Meerkoeten gebruiken allerlei soorten zwerfvuil in hun nesten; van ruitenwissers tot zonnebrillen en tegenwoordig ook onze mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen, en wat de gevolgen ervan zijn. En aan dat onderzoek kan iedereen meedoen.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Riet
of rietjes?

Meerkoeten zijn die zwarte watervogels met de witte snavels. Vroeger bouwden deze vogels hun nesten altijd met riet, takjes en waterplanten. Maar in sommige nesten zie je tegenwoordig geen riet meer; maar plastic rietjes. Soms wel meer dan 50 stuks per nest. Ook afzetlinten zijn in trek, snoeppapiertjes en het folie om sigarettenpakjes - zelfs cocaïne-envelopjes en telefoon-oortjes worden gebruikt. Maar waarom gebruiken meerkoeten ons afval als nestmateriaal?

Zwerfvuilnest

Mogelijk gebruiken ze het plastic simpelweg omdat ze niks natuurlijks kunnen vinden. Maar misschien verzamelen ze dit nieuwe materiaal ook wel met opzet; en brengt het voordelen met zich mee. Plastic is een enorm sterk materiaal bijvoorbeeld, en het rot niet. Of zo’n voordeel opweegt tegen de nadelen, dat is echter nog maar de vraag. Kan dat plastic geen kwaad voor de jonge meerkoetjes die uit hun ei komen in een nest vol zwerfvuil? Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis wil er alles over weten. En daar heeft hij hulp bij nodig.

Afvalrijk meerkoetennest
op Urk

Meerkoetennest op Urk

Waarop broeden meerkoeten bij jou in de buurt?

Meerkoetenland
Altijd een meerkoet in de buurt

‘In Nederland hebben we een van de hoogste dichtheden van Europa aan deze watervogels; we zijn een echt meerkoetenland. Iedereen heeft wel een paartje in de buurt’, legt Hiemstra uit, ‘Door af en toe een foto van het nest te maken kun je ons enorm helpen!’ Van die foto’s, en de antwoorden op enkele korte vragen, leren Hiemstra en zijn mede-onderzoekers onder meer over het broedsucces en de keuze voor plastic.

Doe
mee

Samen met het natuurplatform Waarneming.nl heeft hij de website www.meerkoetnest.nl opgezet, waar iedereen alle informatie kan vinden en je foto’s kan uploaden. Zo draag je bij aan kennis over de meerkoet en de impact van ons zwerfvuil. Waar broedt een meerkoet op bij jou in de buurt? Hiemstra is benieuwd.

Meer
informatie

Auke-Florian Hiemstra is bereikbaar via aukeflorian.hiemstra@naturalis.nl Aanvullend beeldmateriaal is te vinden in deze persmap. Credits zijn aangegeven in de bestandsnamen. Voor algemene persvragen kun je contact opnemen met de afdeling communicatie van Naturalis: communicatie@naturalis.nl of 06 - 35112999.