Naturalis en Albert Heijn zetten insecten in de schijnwerpers

21 augustus 2019
AH Naturalis TOPinsecten

14 maart 2019

Voorlichting over belang van insecten met educatief verzamelalbum 

Zaandam/Leiden – Vanaf maandag 18 maart zetten Naturalis Biodiversity Center en supermarktketen Albert Heijn samen insecten in de schijnwerpers. In de nieuwe spaarcampagne spelen insecten de hoofdrol en kunnen kinderen alles leren over het belang van tientallen meer én minder bekende insecten. Naturalis weet al veel langer dat het slecht gaat met de biodiversiteit en de insecten in Nederland. Het kennisinstituut vindt het belangrijk dat iedereen die daar iets aan kan doen, dat ook weet. Albert Heijn realiseert zich als geen ander hoe belangrijk insecten zijn voor producten in de supermarkt: zonder insecten zouden er bijvoorbeeld geen aardappelen, groente en fruit meer zijn.

Onderdeel van de spaarcampagne is een educatief verzamelalbum waarin boeren en verschillende biologen, waaronder dr. Freek Vonk, je meenemen op insectensafari. Het album staat boordevol informatie over veertig verschillende insecten, hun kenmerken, natuurlijke leefomgeving en belang, bijvoorbeeld voor onze voedselvoorziening. In de bijbehorende AH Insecten app komen alle insecten in detail tot leven door middel van augmented reality (AR).

Albert Heijn kent een lange geschiedenis op het gebied van zeer populaire educatieve spaaracties. In de afgelopen jaren lanceerde de supermarktketen Dino Plaatjes (2016), Reis door de Ruimte (2017), Ontdek de wondere wereld (2017), Tech is te Gek (2018) en Moestuintjes (2015, 2016, 2017 en 2018).

Bestuiven groente en fruit

Met bijna een miljoen bekende soorten zijn insecten de grootste groep dieren op aarde. Ze zijn onmisbaar voor al het andere leven. Zo zijn ze niet alleen een voedselbron voor veel dieren maar zorgen ze ook voor bestuiving van planten waaronder groente en fruit. Bovendien beschermen ze onze gewassen tegen plagen. Het gaat echter niet goed met de insecten; veel insectensoorten hebben het moeilijk en zouden in de komende decennia kunnen uitsterven. Ook in Nederland is er sprake van een sterke achteruitgang van onder meer bijen en dagvlinders. 

Nationale Bijentelling

Daarom roepen Naturalis, Albert Heijn en dr. Freek Vonk iedereen op om mee te tellen tijdens de Nationale Bijentelling in het weekend van 13 en 14 april. Hoe meer we over bijen en hommels weten, hoe beter we ze kunnen helpen. En dat is nodig, want de 360 soorten bijen en hommels die in Nederland leven zijn kwetsbaar en hebben het zwaar. De helft van alle soorten is bedreigd. Daarom is het voor de natuur en landbouw inmiddels belangrijk om meer rekening met ze te houden. 

Leefomgeving 

Naturalis en Albert Heijn onderstrepen het belang van biodiversiteit. De afgelopen vijftig jaar is het Nederlandse landschap voor insecten namelijk steeds minder aantrekkelijk geworden. 
Vincent Kalkman, entomoloog van onderzoeksinstituut Naturalis: “Veel soorten hommels en vlinders zijn afgelopen jaren verdwenen uit het boerenland. Met beter beheer van wegbermen, aanpassingen in de landbouw en het verminderen van het gebruik van pesticiden kunnen we dat hopelijk terugdraaien. Dat is niet alleen mooier voor het landschap maar ook beter voor de natuur.” 

Alternatieve teeltmethoden 

Anita Scholte op Reimer, directeur Kwaliteit & Duurzaamheid bij Albert Heijn is een groot voorstander van alternatieve teeltmethoden waardoor nuttige insecten en verstuivers beter hun werk doen. “We werken al jaren succesvol samen met onze telers en met partners als Natuur & Milieu om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen stap voor stap drastisch te verminderen. Ook stimuleren we bijvoorbeeld onze aardappeltelers om jaarlijks kilometers akkerranden in te zaaien met een speciaal mengsel van bloemen en kruiden.” Zo neemt de biodiversiteit rondom de akkers toe en trekken de boeren natuurlijke ‘bestrijders’ als lieveheersbeestjes en sluipwespen aan, en belangrijke verstuivers als wilde bijen. Scholte op Reimer wijst op het belang hiervan: “Insecten hebben alles te maken met ons eten. Zonder bijen en zweefvliegen is het telen van appels en peren een stuk lastiger. Zonder hommels zijn er geen tomaten en is er geen tomatensaus voor pizza’s.” 

Van 18 maart tot en met 14 april zijn er insectenplaatjes en -tattoos te sparen bij Albert Heijn. Voor elke 10 euro aan boodschappen ontvang je een setje van twee insectenplaatjes en een insectenplaktattoo. Het verzamelalbum kost EUR 1,49 en is verkrijgbaar in iedere AH-winkel. De AH Insectenapp vind je in de Apple App Store en Google Play.

Over Naturalis Biodiversity Center

Met de collectie, kennis en data bestudeert Naturalis al bijna 200 jaar het leven op aarde. Alles in de natuur hangt met elkaar samen - het een kan niet zonder het ander - en balans is van levensbelang voor het voortbestaan ervan. En dat is belangrijker dan ooit. Biodiversiteit moet behouden blijven.  En Naturalis werkt aan grote, mondiale vraagstukken rondom klimaat, voedselvoorziening, leefomgeving en geneesmiddelen. De rijkdom van de natuur toont Naturalis in het nieuwe museum dat eind deze zomer opent.

Over Albert Heijn

Albert Heijn haalt haar groente en fruit zo dichtbij als mogelijk en zo ver weg als noodzakelijk. Globaal de helft van alle groente en fruit komt uit Nederland, de rest halen we uit het buitenland. Daarbij werken Albert Heijn met een vaste groep telers waarmee we langdurige relaties hebben, soms wel tot zestig jaar terug. Samen met onze telers zijn we voortrekker op het gebied van alternatieve teeltmethoden en duurzame gewasbescherming.

= = = 

Noot aan de redactie 

Voor nadere informatie over de samenwerking tussen Naturalis en Albert Heijn kunt u contact opnemen met: 

  • Albert Heijn, afdeling Media Relaties, telefoon 088 659 20 20 of per e-mail pers@ah.nl 
  • Naturalis Biodiversity Center, afdeling Persvoorlichting, telefoon (071) 751 95 48 of buiten kantoortijden 06 35 11 29 99. Of per email communicatie@naturalis.nl.  

Beeldmateriaal 

Dit beeldmateriaal kan onder vermelding van Naturalis gebruikt worden. Bekijk en download onze persfoto's hier
Voor aanvullend beeldmateriaal kunt u terecht op https://nieuws.ah.nl/beeldbank/ 

Onthulling bijenhotel (niet ter publicatie) 

Op donderdagochtend 21 maart onthullen Naturalis en Albert Heijn in Leiden gezamenlijk een bijenhotel. Dr. Freek Vonk presenteert op deze eerste dag van de lente een speciale insectenquiz voor leerlingen van een Leidse basisschool. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald van der Aart, telefoon 06 82 11 21 16 of ronald.van.der.aart@ah.nl. 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube