Een brandnetel aanraken zonder jeuk

natuurclub

Je leert het op de natuurclub ‘Natuur om de Hoek’ 

Met de natuurclub ‘Natuur om de Hoek’ heeft Naturalis een uniek product ontwikkeld, dat als eerste in Nederland start bij Het Gebouw in Leiden. Een prachtig samenwerkingsverband en een voorproefje op de toekomst van het leren, waarbij school en buiten met elkaar worden verbonden. Vanaf nu kan je niet alleen  ‘op’ voetbal, dansen of musical maar ook  ‘op’ natuur. 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Enthousiasme

Initiatiefnemer Naturalis wil met deze club kinderen enthousiasmeren voor de natuur. We laten zien dat natuur niet ver weg is, maar letterlijk om de hoek. Dat alles wat buiten leeft en groeit met elkaar samenhangt. “In de natuur kan het één niet zonder het ander, een balans is van levensbelang voor het voortbestaan ervan. We zijn ervan overtuigd dat als kinderen enthousiasme krijgen voor de natuur, ze ervan gaan houden en er ook beter voor gaan zorgen”, zegt Yuri Matteman, hoofd educatieve ontwikkeling van Naturalis. 

Samenwerking

Natuur om de Hoek is voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de drie scholen die in Het Gebouw huisvesten. Het is een actieve  club die kan bestaan door de samenwerking tussen de scholen, ouders, Naturalis, Hortus botanicus Leiden, Naar Buiten!, de gemeente én de kinderen zelf. 

Zij geven het programma samen vorm: gezamenlijk worden leerpaden gecreëerd waarin kinderen binnen en buiten schooltijd op onderzoek uit kunnen. De wensen en ideeën van de leerlingen staan hierin voorop.

natuurclub
natuurclub

Startsein

Wethouder Paul Dirkse, heeft maandagmiddag 14 januari 2019 het startsein gegeven voor Natuur om de Hoek. Bij deze feestelijk opening waren ook ouders aanwezig. De natuurclub omvat een scala aan activiteiten: elke maandag tussen 15.00 en 17.00 uur zijn er clubactiviteiten in Het Gebouw. In de vakanties zijn alle leerlingen welkom op maandagmiddag en er worden bijzondere projectdagen op school georganiseerd (zoals tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 25 januari en de Nationale Bijentelling in april). Deze activiteiten worden gratis aangeboden.