De verhuizing van 160.000 dozen vol planten

22 februari 2019
Uithuizen dozen

De verhuizing van het herbarium van Naturalis is in volle gang. Het herbarium omvat maar liefst 5.5 miljoen objecten, verspreid over 160.000 collectiedozen. In deze collectie bevinden zich oude herbaria vanaf de 16de eeuw, een collectie economische botanie, 70.000 type-exemplaren, tot planten die vorig jaar door onze eigen onderzoekers zijn verzameld. Deze weken verhuizen ze - na jaren voorbereiding - van twee tijdelijke locaties naar ons nieuwe gebouw, een megaklus! Zeker als je bedenkt dat het herbarium van Naturalis oorspronkelijk uit vier verschillende herbaria bestaat: Leiden, Utrecht, Wageningen en Amsterdam. In 2013 werden ze samengevoegd, maar ze hebben nog wel ieder hun eigen formaat herbariumvel en formaat collectiedoos. Én - om het nog ingewikkelder te maken - tot voor kort met ieder een eigen systematiek waaronder de collecties zijn opgeborgen. 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

Lees meer van onze verhalen achter de schermen

Door: Roxali Bijmoer, collectiebeheerder Botanie, Naturalis Biodiversity Center

Een hele puzzel dus om alles zo logisch en efficiënt mogelijk in de nieuwe depots bij elkaar te zetten. Naturalisonderzoeker Peter van Welzen heeft ons enorm geholpen om dit voor elkaar te krijgen. Vele plattegronden, ‘vlekkenplannen’ en spreadsheets later heeft iedere deelcollectie zijn eigen kleur, die weer correspondeert met een depot en de stickers op de collectiedozen. Zo’n 12 collega’s hebben wekenlang alle collectiedozen voorzien van stickers. Met een nummer, die in een bijbehorende lijst staan voor de verhuizers. Zo valt de puzzel uiteindelijk in elkaar. 

Maar voordat de 5,5 miljoen botanische objecten naar de nieuwe depots aan de Darwinweg in Leiden kunnen, moet alles wel nog worden ontsmet. Dit gebeurt door de collecties te diepvriezen: ze gaan 9 dagen de vriezer in op -20˚C. Om daarna schoon het nieuwe gebouw in te mogen. Dan staan alle collecties eindelijk en voor het eerst echt bij elkaar. In één gebouw in de nabijheid van onze onderzoekers, die de collectie gebruiken voor hun onderzoek. Het levert ons een schat aan kennis die gebruikt wordt in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en voor het behoud van de natuur. 

 

Een kijkje in onze collectiedepots. 

Collectie in nieuw depot
Collectie in oud depot