Een filmische zaal over Leven

21 maart 2019
Werkzaamheden bouw zaal Leven

Voetstappen klinken hol in de nog lege ruimte. Het is moeilijk voor te stellen dat ze er straks staan: de drinkende giraffe, de Afrikaanse olifant, de apen op de berg en de honderden andere dieren. Proefopstellingen in ons depot hielpen bij het bepalen van hun definitieve plaats, maar straks zullen de dieren pas écht tot hun recht komen. Langzaam wordt de ruimte de komende maanden omgetoverd tot een podium voor al wat leeft. Zaal Leven wordt de welkomstzaal van Naturalis. Een afwisselend landschap, waarin je via de diepzee, over land door verschillende leefomgevingen wordt geleid.

Door Marijke Besselink, wetenschappelijk inhoudsontwikkelaar tentoonstellingen

Nu laat Leven zich moeilijk vangen in een tentoonstelling. De verscheidenheid aan soorten - groot, klein, zichtbaar en onzichtbaar - maar ook hun onderlinge samenhang zijn lastig te presenteren. Al helemaal met collectie. Vooral planten verliezen hun levendigheid en kleur wanneer ze worden geprepareerd. Reden dat we hebben gekozen om film als extra dimensie toe te voegen aan de tentoonstelling.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

Lees meer van onze verhalen achter de schermen

Op grote schermen tussen de collectiestukken ontmoet je de dieren in hun natuurlijke leefwereld. Beweging, verleiding en jacht zijn zomaar wat thema’s die aan bod komen. Je wordt meegevoerd in een dramatisch verhaal, waarin collectie de hoofdrol speelt. Van zonsopgang tot zonsondergang en de duistere nacht: de hele ruimte zal meedoen in dit dag- en nachtritme. Een spannende soundscape met een mix van muziek en geluidseffecten zorgt voor een filmische ervaring. De belangrijkste boodschap van deze zaal: wij zijn onderdeel van een prachtige wereld. Waarin alle soorten hun eigen plek innemen. Elk op een eigen en unieke wijze aangepast aan zijn leefomgeving.

Collectie