Maatjes
in de natuur

Ga zelf op zoek

Maatjes in de natuur vind je overal; in struiken, tussen de stoeptegels, in de sloot of ergens anders in de buurt. Pak het ontdekblad en ga mee op onderzoek.

Downloaden 

Bijen evenement
Jongen met loep

Bijzondere
samenwerkingen

Door de MoestuinMaatjes zie je in je achtertuin en balkon, in het klein, wat overal ter wereld, soms in het heel groot, gebeurt: dieren en planten werken met elkaar samen. Bioloog Auke-Florian Hiemstra duikt de collectietoren van Naturalis in en laat en toont je wel heel bijzondere ‘stelletjes’!

Check de video’s

Auke Florian Hiemstra
prairiewolf

Nog wijzer
met de Natuurwijzer

Wat wil jij ontdekken over de natuur? Op de Natuurwijzer word je zeker wijzer! Lees hier alles over onze maatjes in de natuur, biodiversiteit en insecten. Voor een spreekbeurt of werkstuk, of gewoon uit interesse!

Naar de Natuurwijzer

Meisje kijkt in kijkdoos
Jongen met vergrootglas

Tijd voor
biodiversiteit

Alle dieren, planten en schimmels in jouw tuin leven samen. Ze kunnen niet zonder elkaar. Biodiversiteit noemen we dat. Zie het als een toren die is opgebouwd uit blokken. Haal je te veel blokken weg, dan valt die om. Want al het leven is afhankelijk van ander leven. Zonder bloemen geen bijen, zonder bomen geen apen en zonder plankton geen vis. Ook wij zijn onderdeel van dit geheel, daarom moeten we zuinig zijn op de natuur. De blokkentoren wankelt. Maar daar kunnen wij wat aan doen. Daarom is het nu tijd voor biodiversiteit!

Lees wat jij kunt doen

Naturalis toren
External video URL
Rups