Klas 2 en 3 Workshop Dit is evolutie

Workshop Dit is evolutie

Waardoor waren er zoveel soorten dino’s? Tijdens deze workshop maken leerlingen spelenderwijs kennis met het proces van evolutie. Wat zorgt er voor dat soorten veranderen? Na een bezoek aan de Dinozaal gaan leerlingen in verschillende spelvormen aan de slag met geleedpotigen, schelpen en ervaren ze de biodiversiteit in zaal Leven. We behandelen samen de voorwaarden voor evolutie: variatie, erfelijkheid en selectie. We kijken ook in de toekomst. Welke invloed heeft de opwarming van de aarde op de evolutie van soorten? We sluiten de workshop af met de mens: welke kenmerken van onze voorouders vinden we nog in ons lichaam terug?

Reserveer direct

Ben je geïnteresseerd in deze workshop? Reserveer dan gemakkelijk je bezoek online en vul het aanvraagformulier in.

Naar het formulier

Alles wat je moet weten
op een rij

  • Workshop
  • Doelgroep: voortgezet onderwijs klas 2/3
  • Duur: 120 minuten
  • Aantal leerlingen: minimaal 15, maximaal 36
  • Ruimtes: Werkplaats nu, tentoonstelling Dinotijd en Leven
  • Vanuit school: twee begeleiders 
  • Vanuit Naturalis: twee begeleiders 
  • Hoofddoel: Leerlingen leren wat evolutie is: het veranderen van soorten en het ontstaan van nieuwe soorten.
  • Kernwoorden: evolutie, variatie, natuurlijke selectie, seksuele selectie, selectiedruk, nakomelingen en erfelijkheid.

Download hier de docentenhandleiding

Verloop van het programma
in het museum

Het programma bestaat uit vier verschillende onderdelen. De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

0 -10 minuten: zaal Dinotijd
Een educatief begeleider geeft een verwonderende en oriënterende introductie op eigenschappen van verschillende dieren uit de dinotijd. Leerlingen verkennen met een kleine opdracht de zaal en de kenmerken die deze dieren gemeen hebben en welke ze uniek maken.

10 - 65 minuten: workshopruimte
Na een korte bespreking van de dinosauriërs, verkennen leerlingen in spelvorm variatie bij verschillende geleedpotigen die voor hen liggen. Daarna volgt een korte presentatie waarbij variatie, nakomelingen, erfelijke eigenschappen en selectiedrukken aan bod komen. Aan de hand van schelpen doen leerlingen ervaring op met wat selectiedrukken zijn en hoe ze invloed hebben op de verandering van soorten. Middels een verkiezing van het mooiste en sterkste dier wordt seksuele selectie behandelt.

65 - 95 minuten: museumzaal Leven
In museumzaal Leven zien leerlingen heel veel echte dieren. Aan de hand van een opdracht kijken ze goed welke dieren mogelijk aan een toekomstige, opwarmende aarde aangepast kunnen raken. Welke eigenschappen zijn in de toekomst handig om te hebben? 

95 - 120 minuten: workshopruimte
Terug in de workshopruimte benoemen en beargumenteren de leerlingen welk dier het volgens hen het langst op aarde zal uithouden, waarna zij zullen zien wat wetenschappers als antwoord geven op dezelfde vraag. Na een korte samenvatting van wat evolutie is, spelen we een kort spel waarbij leerlingen erachter komen welke eigenschappen van onze (verre) voorouders nog terug te vinden zijn in het menselijk lichaam.

Boekingsinfo
bereid je bezoek voor

Informatie over praktische zaken als parkeren, kluisjes en huisregels.

Boekingsinfo

Jongeren in het museum