Taalklassen: Workshop Dier op papier

Kinderen in zaal leven

De opgezette dieren in Naturalis staan voor altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken. In zaal Leven kiest iedere leerling uit honderden objecten een dier. Door te tekenen kijken de leerlingen beter en komen de vragen vanzelf. “Waar is die grote snuit handig voor?”, “Wat doet die vogel met dat haakje aan zijn snavel?” De educatief begeleider helpt bij het vinden van antwoorden. In de werkplaats werken ze hun schets uit met kroontjespennen, penselen en sepia inkt. Het kwartje valt: dieren zitten handig in elkaar!

Reserveer direct

Ben je geïnteresseerd in deze workshop? Reserveer dan gemakkelijk je bezoek online en vul het aanvraagformulier in.

Naar het formulier

Alles wat je moet weten
op een rij

  • Workshop
  • Doelgroep: het programma wordt aangepast aan het niveau van de taalklas
  • Duur: 90 - 120 minuten ( in overleg)
  • Aantal leerlingen: maximaal 24
  • Ruimtes: Werkplaats Nu en zaal Leven
  • Aantal begeleiders vanuit Naturalis: twee
  • Aantal begeleiders vanuit school: in overleg
  • Doelen: leerlingen kijken goed en ontdekken de relatie tussen vorm en functie bij een dier; leerlingen maken kennis met het dierenrijk in de Nederlandse taal
  • Kernwoorden: kijken, ontdekken, dierenkunst, tekenen, relatie vorm en functie

Bereid je
goed voor

Kom je met een speciaal onderwijsgroep naar Naturalis? Dan hebben we een presentatie die je in de klas kunt laten zien ter voorbereiding op een bezoek.

Naar de presentatie

Verloop van het programma
in het museum

Het programma bestaat uit drie onderdelen. De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

0-30 minuten: workshopruimte
In de werkplaats staan echte opgezette dieren. Met een spel worden de leerlingen uitgedaagd ze goed te bekijken. Inspiratie en tekentips krijgen de leerlingen door het bekijken van dierenkunst.

30-80 minuten: museumzaal Leven
Leerlingen kiezen een dier dat ze met potlood schetsen. Terug in de workshopruimte werken ze hun schets uit met met sepia-inkt.

80-110 minuten: workshopruimte of museumzaal Dinotijd
Bij Naturalis werken vier wetenschappelijk tekenaars. Leerlingen krijgen uitleg over het belang van hun werk voor het doen van onderzoek. Leerlingen kiezen uit twee opdrachten. Ze maken een tekening van iets heel kleins met behulp van loepjes en microscopen of gaan naar zaal Dinotijd en tekenen hoe volgens hen een dino er met vlees en vel uit heeft gezien.

110-120 minuten: workshopruimte
De leerlingen kiezen een van de eerder getekende dieren. De begeleider weet niet welk dier dit is, stelt vragen en probeert het dier te tekenen. Een onmogelijke opgave. Leerlingen krijgen een map mee voor hun tekeningen en als stimulans om door te gaan met tekenen, want daar kun je veel van leren.

Boekingsinfo
bereid je bezoek voor

Informatie over praktische zaken als parkeren, kluisjes en huisregels.

Boekingsinfo

Jongeren in het museum