Groep 1 en 2 Zaalprogramma Ontdekkingsreis

Programma ontdekkingsreis zaal leven

Wat leeft er in het water, op het land of in de lucht? Heeft het strepen of vlekken? Hoe zien jonkies eruit? Speur met een verrekijker naar kleine dieren van nu, of grote dieren van vroeger. Gaan jullie mee? Er is op deze reis van alles te ontdekken en onderzoeken!

Reserveer direct

Ben je geïnteresseerd in het zaalprogramma 'Ontdekkingsreis'? Reserveer dan gemakkelijk je bezoek online.

Naar het formulier

Alles
op een rij

  • Vorm: zaalprogramma
  • Voor:  groep 1 en 2
  • Duur: 90 minuten
  • Aantal leerlingen: maximaal 144 per starttijd
  • Zalen in dit programma: Leven, Dinotijd en De verleiding
  • Vanuit school: één ouder/begeleider per vijf leerlingen
  • Hoofddoel: verkennen van de grote verscheidenheid in de natuur
  • Aansluiting kerndoel: leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen
  • Kernwoorden: patronen, classificeren, tegenstellingen, vormen
Kind met object in hand
Kinderen in zaal Leven

Verloop
van het programma

De leerlingen gaan in het programma op ontdekkingsreis door drie tentoonstellingszalen van Naturalis. Het programma bestaat uit twee onderdelen: een introductie in de ontvangstruimte en de ontdekkingsreis door het museum.  De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

Interactie met de groep
Kind kijkt door verrekijker

0-20 minuten 
De groep verzamelt in de ontvangstruimte waar één educatief begeleider van Naturalis aanwezig is om de interactieve introductie te geven. “Onderzoekers van Naturalis gaan op ontdekkingsreis om planten en dieren te ontdekken, ontdekken jullie mee?” In de presentatie wordt gekeken en geluisterd naar dieren die in het water, op het land en in de lucht leven. Naast indelen naar leefomgeving zijn dieren ook op andere manieren in te delen bijvoorbeeld naar klein/groot, zacht/hard, verstopkleur/felle kleur, stil/lawaaiig etc. Er valt heel veel te ontdekken! De ontdekkingsreis gaat verder in het museum en daarvoor krijgt elk groepje een landkaart met ontdekopdrachten en ieder kind een eigen kartonnen verrekijker mee.

20-85 minuten 
Met een ouder/begeleider vanuit de school bezoeken de kleuters in groepjes drie verschillende zalen. De ouder/begeleider leest de ontdekopdrachten van de landkaart voor waarna om de beurt een kleuter een vakje op de landkaart openmaakt om een extra vraag, grapje of verdieping te ontdekken. In zaal 'Leven' is bij de vraagkast een educatief begeleider aanwezig die de ouder/begeleider ondersteunt bij het ontdekken van echte dierendingen met de kleuters. Er zijn onder andere veren, schelpen en vachten van dieren om aan te raken en te onderzoeken. 

85-90 minuten 
De groep verzamelt op een van tevoren afgesproken plek, bijvoorbeeld in het Atrium.

Praktische
informatie

Informatie over praktische zaken als parkeren, kluisjes en huisregels lees je bij onze boekingsinformatie.

Boekingsinfo

 

T. rex Trix