
Live meekijken naar het schoonmaken en onderzoeken van net ontdekte Triceratopsbotten. Dat kan met de hele klas, gewoon vanuit school! Via een videoverbinding zitten leerlingen met hun neus op spannende wetenschappelijke ontdekkingen. Ze zien hoe onze dino-experts te werk gaan en kunnen al hun eigen vragen stellen. Hoe komt Naturalis aan deze fossielen? Wat kun je zien aan een bot? Waarom is dit belangrijk werk? Ondertussen verschijnt er steeds een stukje bot dat niemand ooit eerder zag. De online gastles start in de zaal Dinotijd van Naturalis. Eerst even kennismaken met een aantal van onze dino’s: T. rex, Edmontosaurus, Triceratops… Elk skelet wordt kort digitaal geobserveerd en besproken. Wat willen de leerlingen zelf weten? De klas ziet de onderzoeker op het smartbord, de onderzoeker de leerlingen op een monitor. Het is alsof ze in dezelfde ruimte zijn en daardoor is er optimale interactie mogelijk. Let op: Bij deze gastles zorgt een voorbereiding in de klas voor een rijker en levendiger gesprek.
Alles wat je moet wetenop een rij
Online gastles Dinolab kort samengevat:
- Doelgroep: alle niveaus mogelijk - het niveau en onderwerp van het gesprek wordt aangepast aan de groep
- Duur online les: 40 minuten
- Groepsgrootte: één klas, met minstens één begeleider vanuit school
- Benodigdheden: smartboard of andere videoverbindingsmogelijkheid met internet
- Voorbereiding in de klas: leerlingen bedenken vragen voor expert (voorbereidende les beschikbaar)
- Hoofddoel: leerlingen krijgen een beeld van de dinotijd en het onderzoek hieraan (paleontologie)
- Mogelijke starttijden: 10.00 uur, 11.15 uur en 13.00 uur
Verloop van de online les
In deze online les is de klas via Google Meet live verbonden met een educatief begeleider en een preparateur van het Dinolab. De les bestaat uit twee onderdelen. In het eerste deel zien leerlingen zaal Dinotijd. Het tweede deel zien ze het Dinolab in de zaal LiveScience. In de week voor de les is er een testmoment. De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.
Testmoment (15 min): een week voor de online les
Een educatief begeleider heeft een week voor de les contact met de leraar van de klas door middel van Google Meet. Dit geeft de gelegenheid de verbinding en aanpak te testen en mogelijke vragen te beantwoorden.
Online les 0 - 15 min: Dinotijd
Leerlingen zien eerst een aantal echte skeletten van uitgestorven reptielen als T. rex Trix, Plateosaurus, Camarasaurus, Coloborhynchus (een vliegend reptiel) en Triceratops. De educatief begeleider laat zien, leerlingen stellen vragen en er ontstaat een gesprek.
Online les 15 - 40 min: Dinolab
De preparateur neemt het gesprek even over. Hij/zij stelt zich voor en geeft een korte rondleiding in het lab. De educatief begeleider voegt zich weer toe aan het gesprek. De leerlingen krijgen een exclusief kijkje in het Dinolab. Wat gebeurt er in het Dinolab? Wat maakt dit werk zo interessant? Leerlingen stellen al hun vragen over dino’s en het werk van de paleontoloog. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden.
Boekingsinfobereid de les voor
Informatie over praktische zaken als tarieven en huisregels.
