Alle groepen: Online gastles Dinolab

Online gastles

Ga mee op avontuur in de dinozaal van Naturalis! Via een videoverbinding vanuit de klas zitten leerlingen met hun neus op de bijzondere dinosaurusskeletten. Ze komen te weten wat er nodig is om dinobotten op te graven en hoe de omgeving er in de dinotijd uit zag. Leerlingen stellen vragen over bijvoorbeeld de tanden van T. rex of de lange nek van Camarasaurus. Wat hebben ze altijd al willen weten? De skeletten worden kort digitaal geobserveerd en besproken, waarbij kleine fossielen of diermodellen het verhaal ondersteunen. Ze komen veel te weten over vormen en functies bij dieren uit de dinotijd en vergelijken met dieren van nu. De klas ziet de educatief begeleider op het smartbord, en de educatief begeleider ziet wat er in de klas gebeurt. Daardoor is interactie goed mogelijk. Let op: bij deze gastles zorgt een voorbereiding in de klas voor een rijker en levendiger gesprek.

 

Reserveer direct

Ben je geïnteresseerd in deze online gastles? Reserveer dan gemakkelijk online en vul het aanvraagformulier in. 

Naar het formulier

Alles wat je moet weten
op een rij

  • Type: online videoverbinding met Naturalis vanuit de klas
  • Voor: het niveau en onderwerp van het gesprek wordt aangepast aan de groep
  • Duur online les: 
    Groep 1 t/m 4: 30 minuten
    Groep 5 t/m 8: 40 minuten
  • Groepsgrootte: één klas, met minstens één begeleider vanuit school
  • Benodigdheden: smartboard of andere videoverbindingsmogelijkheid met internet
  • Voorbereiding in de klas: leerlingen bekijken filmpjes van een opgraving (voorbereidende les beschikbaar)
  • Hoofddoel: Leerlingen krijgen een beeld van hoe de wereld er in de dinotijd uit zag en hoe fossielen worden opgegraven
  • Mogelijke starttijden: 10.00 uur, 11.15 uur en 13.00 uur

Download hier de docentenhandleiding (groep 1 t/m 4)
Download hier de docentenhandleiding (groep 5 t/m 8)

Verloop
van de online les

In deze online les is de klas via Google Meet live verbonden met een educatief begeleider en een preparateur van het Dinolab. De les bestaat uit twee onderdelen. In het eerste deel zien leerlingen zaal Dinotijd. Het tweede deel zien ze het Dinolab in de zaal LiveScience. In de week voor de les is er een testmoment. De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

Testmoment (15 min): een week voor de online les
Een educatief begeleider heeft een week voor de les contact met de leraar van de klas door middel van Google Meet. Dit geeft de gelegenheid de verbinding en aanpak te testen en mogelijke vragen te beantwoorden.

Online les 0 - 30/40 min: Dinotijd
Leerlingen ontmoeten de educatief begeleider midden in de voorbereidingen van een opgraving. Wat heb je nodig om botten op te graven? Wat leren we van de vondsten over de dieren en hun omgeving? Daarna gaat de begeleider samen met de leerlingen op avontuur in het dinotijdperk. Welke dino willen de leerlingen zien? Wat weten ze al van die soort of wat zouden ze er graag over weten? We zien verschillende echte skeletten van uitgestorven reptielen als T. rex Trix, Plateosaurus, Camarasaurus en Triceratops, maar ook andere dieren uit de dinotijd komen aan bod. De educatief begeleider laat zien, leerlingen stellen vragen en er ontstaat een gesprek. 

Boekingsinfo
bereid de les voor

Informatie over praktische zaken als tarieven en huisregels.

Boekingsinfo

Jongeren in het museum