Paleobotanie

Plantenfossielen

De collectie fossiele planten omvat zo’n 100.000 fossiele planten, waaronder boomvarens, ginkgo's en vele andere uitgestorven planten. Wetenschappers gebruiken de collectie om onderzoek te doen naar de verwantschap tussen plantensoorten, de functionaliteit van planten en om ecosystemen te reconstrueren. De collectie is in de loop der jaren bijeengebracht uit schenkingen van particulieren, overdrachten uit andere instituten (o.a. UvA/Artis, TU Delft en TNO-NITG) en materiaal verzameld door de eigen onderzoekers. Het grootste deel van de collectie is afkomstig uit de Nederlandse (staats)mijnen en bestaat uit plantfossielen daterend uit het Carboon (358-299 miljoen jaar geleden).

Onderzoek doen met de paleobotanische collectie van Naturalis?
De collectiebeheerder is Natasja den Ouden
frontofficecollectie@naturalis.nl 

Hoogtepunten

De paleobotanische collectie bevat unieke plantenfossielen die door de geschiedenis heen zijn verzameld door verschillende botanici. Deze waardevolle collecties zijn samengebracht in Naturalis, waar ze een belangrijk inzicht bieden in het bestaan van plantensoorten door de tijd.

Jongmans
collectie

De Jongmanscollectie is een van de meest complete Carbooncollecties ter wereld en de grootste Nederlandse collectie van Carboonmateriaal uit Limburg. De collectie is tussen 1921 en 1946 bijeengebracht door Wilhelmus Jongmans, die aangesteld was als directeur van het Geologisch Bureau in Heerlen.

Jongmans besteedde veel tijd aan het leggen van contacten met de opzichters van Limburgse mijnen, waardoor alle fossielen die gevonden werden voor hem apart gelegd werden. De collectie bestaat uit zowel fauna als plantmateriaal, waarvan het overgrote deel prachtig bewaarde plantenfossielen omvat. Deze fossielen geven ons een uitstekend overzicht van de plantenwereld uit het Carboon. 

Plantenfossiel Jongmanscollectie
Plantenfossiel Jongmanscollectie

Reid & Reid
zadencollectie

Dit is een collectie van zaden, die bij elkaar gebracht is door het Britse echtpaar Eleanor en Clement Reid. Zij waren aan het eind van de 19e, begin 20e eeuw een van de eersten die door middel van het bestuderen van zaden uit paleontologische context een reconstructie probeerden te maken van de vegetatie uit het verleden. In 1907 publiceerden zij hun boek The Fossil Flora of Tegelen-sur-Meuse, near Venloo, in the Province of Limburg.

De zaden die de basis vormden voor hun analyses, alsmede het bijbehorende archief, bevinden zich in de paleobotanie-collectie. Clement Reid overleed al in 1919, maar dat weerhield Eleanor niet om door te gaan met het werk dat zij samen met haar man was begonnen. Tot haar dood in 1953 hield zij zich bezig met paleobotanie. In 1921 was zij een van de eerste vrouwen die toegelaten werd tot de Geological Society of London. Voor haar bijdragen aan de geologie ontving zij in 1936 de Lyell Medal.

Reid zadencollectie

Wie
werken hiermee

Belangrijkste
publicaties

van Konijnenburg - van Cittert, J., van Waveren, I. M., & Jonckers, J. B. (2004). Catalogue of the Mesozoic and Cenozoic holotypes in the collection of plant fossils in the Nationaal Natuurhistorisch Museum, Leiden. NNM Technical Bulletin, 7, 1–27.  https://repository.naturalis.nl/pub/2t14530