Naturalis graaft weer

27 mei 2019
Dinosaurus voetsporen

Naturalis Biodiversity Center graaft weer. En wel bij een van de spannendste dinosaurusopgravingen ooit. In de fossielrijke gesteenen van Wyoming, Verenigde Staten hebben onderzoekers een grote schat aan fossielen gevonden uit het Jura. De ‘Jurassic Mile’ zoals het gebied door paleontologen is omgedoopt, belooft een van de grootste opgravingen uit deze spannende periode in de geschiedenis van de dinosauriërs te worden.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center is het nationale kenniscentrum op het gebied van biodiversiteit en verleden, heden en toekomst. De paleontologen van Naturalis hebben een internationale reputatie als het gaat om het opgraven, prepareren en conserveren van dinosaurussen. In 2013 brachten zij T. rex Trix naar Leiden, het best bewaarde skelet van dit imposante dier dat ooit is gevonden. Het team, onder leiding van paleontoloog prof. Anne Schulp is nu ingezet om mee te graven in Wyoming en te helpen bij de reconstructie van de bijzondere vindplaats.

De ‘Jurassic Mile’
De ‘Jurassic Mile’ belooft een schat aan informatie op te leveren voor de onderzoekers. Talloze botten, fossielen en voetsporen van de grootste dino’s die ooit geleefd hebben komen op er één plek samen. “We hopen op deze plek veel te leren over de biodiversiteit in het Jura,” zegt Schulp. “Dit was de periode van de bekende langnekdino’s zoals Brachiosaurus en Diplodocus. We gaan in deze opgraving zo’n 150 miljoen jaar terug in de tijd. Dat is nog ver vóór de Tyrannosaurus rex die nu in het museum pronkt – sterker nog, dat is verder van T. rex verwijderd dan T. rex van de mens!” De onderzoekers van Naturalis werken samen met collega’s van het Children’s Museum of Indianapolis en het Natural History Museum in Londen.

 

Wat nemen we mee?
De vindplaats is al langer bekend, en het Children's Museum in Indianapolis is twee jaar geleden begonnen met de eerste proef-opgravingen. Dat heeft inmiddels de eerste botten van twee langnekdino’s opgeleverd “...die we in de komende jaren gaan opgraven. De paleontologen van Naturalis hopen ook grote dino’s mee te kunnen nemen naar het museum in Leiden. “Die zouden echt iets toevoegen om het hele verhaal van de dinosauriërs te vertellen,” zegt Schulp. “Met name de Jura is een periode waar we graag meer van willen zien. We verwachten dat de ‘Jurassic Mile’ een schatkist aan informatie zal zijn, en dat we de lessen die we er leren aan ons publiek kunnen tonen in het nieuwe Naturalis.”