Groep 5 t/m 8 3D-print je eigen dino

3D-print Triceratops

Naturalis heeft een groot aantal dino’s en dinobotten in de collectie. Zowel het T. rex-skelet als het Triceratops-skelet zijn volledig gescand met een moderne 3D-scanning technologie. Zo kan er ook digitaal onderzoek worden gedaan aan de de botten en kunnen missende onderdelen in het skelet van de dino’s worden aangevuld met 3D-prints. Daarnaast print Naturalis enkele complete skeletten uit voor andere musea - zo staat er binnenkort ook een 3D-printkopie van Triceratops ‘Dirk’ in Torres Vedras (Portugal) en een kopie van T. rex ‘Trix’ in Nagasaki (Japan).  In de zaal LiveScience staat een aantal grote 3D-printers en kun je het proces live volgen. Met de twee lespakketten hieronder kun je zelf in de klas aan de slag!

Print zelf een Triceratops of T. rex!

De 3D-scans zijn ook publiek beschikbaar! Zo kan iedereen met een 3D-printer thuis zelf een (mini) Triceratops of T. rex uit de printer laten rollen. Veel plezier!

Download Triceratops bestanden
Download T. rex bestanden

T. rex Trix
een fossiel nieuw leven inblazen

In 2013 groef Naturalis in de prairie van Montana (VS) een 66 miljoen jaar oud skelet op van Tyrannosaurus rex, de beroemdste vleesetende dino. Het is een van de best bewaarde skeletten van de wereld en staat nu in het museum. Haar bijnaam (het is een dame) is Trix. Alle botten zijn 3D gescand en kunnen op elke gewenste maat uit de 3D-printer komen. Aan de fossiele botten en scans kan onderzoek gedaan worden naar het uiterlijk en gedrag van T. rex. In deze activiteit print je een mini-dino voor in de klas. Leerlingen maken daarbij kennis met vorm en functie, de bouw van het skelet en het leven van dit bijzondere dier.

  • Doelgroep: basisonderwijs groep 5 t/m 8
  • Duur: ongeveer een dagdeel (exclusief printduur), in delen op te splitsen naar eigen inzicht

Download de handleiding

Triceratops Dirk
een fossiel nieuw leven inblazen

Naturalis vond in de afgelopen jaren in Wyoming (VS) veel fossiele botten van Triceratops, de gehoornde dinosauriër. Het eerste opgegraven skelet, met de bijnaam Dirk, is nu te bewonderen in het museum. Er zullen nog meer skeletten volgen. Wat vertellen deze fossielen ons? Print een mini-dino in je klas en leer over de vorm en functie, de bouw van het skelet en het leven van dit bijzondere dier.

  • Doelgroep: basisonderwijs groep 5 t/m 8
  • Duur: ongeveer een dagdeel (exclusief printduur), in delen op te splitsen naar eigen inzicht

Download de handleiding