Literatuur raadplegen in de bibliotheek

Het 'En Tibi' herbarium

De bibliotheek van Naturalis heeft een van de grootste collecties van de wereld op het gebied van wetenschappelijke, taxonomische en paleontologische literatuur. Je vindt er talloze boeken en tijdschriften over de natuurlijke wereld en biodiversiteit. Van toonaangevende internationale tijdschriften tot populaire wetenschappelijke boeken.

De bibliotheek is verdeeld over twee locaties: de Naturalis-bibliotheek en de Botanische Bibliotheek. Samen bevatten deze locaties een enorme hoeveelheid literatuur. We richten ons op iedereen die geïnteresseerd is in onderzoek naar biodiversiteit, geodiversiteit en evolutie. We beheren ook de bibliotheekcollectie van de Nederlandse Entomologische Vereniging. De bibliotheek is bijna 200 jaar oud en bevat ongeveer 200.000 boeken, tijdschriften, tekeningen, prenten en vele andere gearchiveerde materialen. Zodra we eind deze zomer na verbouwing onze deuren weer openen, zullen de twee bibliotheekcollecties worden gecombineerd tot één nieuwe verzameling. Je kunt alle publicaties die we hebben vinden door te zoeken in N = Bibliotheek.

"Onze schappen bevatten alles wat ooit door biologen en geologen is bedacht"

Naturalis-bibliotheek

De Naturalis-bibliotheek is gespecialiseerd in publicaties over zoölogie, geologie en paleontologie. Omdat het museum momenteel wordt verbouwd, is de bibliotheeklocatie van de Darwinweg 2 tot de herfst van 2019 voor het grote publiek gesloten. Deze bibliotheekcollectie wordt tijdelijk opgeslagen in een depot, waar we helaas geen bezoekers kunnen ontvangen.

Botanische bibliotheek

De Botanische Bibliotheek, die vroeger deel uitmaakte van het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden, bevat een enorme collectie botanische literatuur en tekeningen.
-Ook de Botanische Bibliotheek is gesloten tot de herfst van 2019.

Repository

Alle items gepubliceerd door Naturalis of door onze eigen onderzoekers zijn publiekelijk beschikbaar via de repository.

Bijzondere collecties

Een speciale ruimte in de collectietoren - de Rare Book Room - is gereserveerd voor waardevolle en kwetsbare papieren materialen. Naast zeldzame boeken, bevat deze kamer ook het wetenschappelijke en correspondentiearchief en een grote collectie prenten. De toren is klimaatgecontroleerd om de best mogelijke opslagomstandigheden voor deze papierschatten te bieden.
 
Veel boeken kunnen worden geraadpleegd via het digitale internationale platform Biodiversity Heritage Library, waar je alle speciale werken van natuurhistorische bibliotheken over de hele wereld kunt vinden.

Bibliotheca Carcinologica

De Bibliotheca Carcinologica is een unieke verzameling boeken in de Naturalis-bibliotheek. Deze verzameling werd samengesteld door een voormalige curator, Lipke Bijdeley Holthuis (1921-2008), die al meer dan een halve eeuw de leidende expert was op het gebied van de taxonomie van schaaldieren, waaronder kreeften, krabben en garnalen. Hij was vooral geïnteresseerd in het verzamelen van boeken die waren overgeleverd door generaties van zijn beroemde voorgangers. Bibliotheca Carcinologica is een unieke schatkamer die nog vele jaren studiemateriaal zal bieden voor talloze biologen, boekwetenschappers en wetenschappelijke historici.

Nederlandse natuurwetenschappelijke tijdschriften

Nederland heeft een schat aan tijdschriften en tijdschriften die betrouwbare informatie bieden over de Nederlandse biodiversiteit en geodiversiteit. Veel artikelen uit ruim 65 tijdschriften en tijdschriften zijn digitaal beschikbaar via natuurtijdschriften.nl, een platform dat gezamenlijk is opgezet door het Naturalis Biodiversity Center en verschillende clubs en verenigingen.
 

Contact

Botanische bibliotheek
Tel .: +31 (0) 71 751 9223 / +31 (0) 71 751 9222
e-mail: nhn.library@naturalis.nl
 
Naturalis Bibiotheek
Tel .: +31 (0) 71 751 9668
e-mail: bibliotheek@naturalis.nl