Literatuur raadplegen in de bibliotheek

Duivenboek

Naturalis heeft een van 's werelds grootste collecties van wetenschappelijke, taxonomische en paleontologische literatuur. Je vindt er meer dan 300.000 boeken en tijdschriften over de natuurlijke wereld en biodiversiteit. Van toonaangevende internationale tijdschriften tot bijzondere oude drukken, waarvan sommigen al honderden jaren oud zijn. We beheren ook de bibliotheekcollectie van de Nederlandse Entomologische Vereniging.

Met de opening van het nieuwe museum aan de Darwinweg zullen ook de bibliotheekcollecties voor het grootste deel op één plek te vinden zijn. Dit geldt dan zowel voor literatuur uit de voormalige Naturalis Bibliotheek, voor materiaal uit de voormalige Botanische Bibliotheek en natuurlijk voor de collectie van Nederlandse Entomologische Vereniging . Zo brengen we publicaties, archieven en prentencollecties over zoölogie, geologie, paleontologie, botanie en entomologie voor het eerst onder één dak samen. 

We richten ons op iedereen die geïnteresseerd is in onderzoek naar biodiversiteit, geodiversiteit en evolutie. U kunt alle publicaties die we hebben vinden in onze catalogus .

Bijzondere collecties

Een speciale ruimte in de collectietoren - de Rare Book Room - is gereserveerd voor waardevolle en kwetsbare papieren materialen. Naast zeldzame boeken, bevat deze kamer ook het wetenschappelijke en correspondentiearchief en een grote collectie prenten. De toren is klimaatgecontroleerd om de best mogelijke opslagomstandigheden voor deze papierschatten te bieden.

 Veel boeken kunnen worden geraadpleegd via het digitale internationale platform Biodiversity Heritage Library, waar u alle speciale werken van natuurhistorische bibliotheken over de hele wereld kunt vinden.

Kreeftenboeken
Duivenboek

Bibliotheca Carcinologica

De Bibliotheca Carcinologica is een unieke verzameling boeken in de Naturalis-bibliotheek. Deze verzameling werd samengesteld door een voormalige curator, Lipke Bijdeley Holthuis (1921-2008), die al meer dan een halve eeuw de leidende expert was op het gebied van de taxonomie van schaaldieren, waaronder kreeften, krabben en garnalen. Hij was vooral geïnteresseerd in het verzamelen van boeken die waren overgeleverd door generaties van zijn beroemde voorgangers. Bibliotheca Carcinologica is een unieke schatkamer die nog vele jaren studiemateriaal zal bieden voor talloze biologen, boekwetenschappers en wetenschappelijke historici.

Kreeftenillustratie
Bijzondere drukproeven

Nederlandse natuurwetenschappelijke tijdschriften

Nederland heeft een schat aan tijdschriften en tijdschriften die betrouwbare informatie bieden over de Nederlandse biodiversiteit en geodiversiteit. Veel artikelen uit ruim 65 tijdschriften en tijdschriften zijn digitaal beschikbaar via natuurtijdschriften.nl, een platform dat gezamenlijk is opgezet door het Naturalis Biodiversity Center en verschillende clubs en verenigingen.
 

Contact

Naturalis Bibliotheek
Tel .: +31 (0) 71 751 9668
e-mail: bibliotheek@naturalis.nl