Snelle, betrouwbare antwoorden op biodiversiteitsvragen

Muis in kroepoek

Eén plek met alle kennis over biodiversiteit binnen handbereik? Dat is Naturalis. Met onze wetenschappers en onze enorme collectie zijn wij een unieke bron voor betrouwbare antwoorden. Heb je een vraag over biodiversiteit? Onze experts - en eventueel hun collega’s uit ons omvangrijke netwerk in binnen- en buitenland - zorgen snel voor een helder antwoord.

Stel je vraag over biodiversiteit

contact@naturalis.nl

Snel en betrouwbaar antwoord op vragen over biodiversiteit

Veel organisaties gingen je voor: van natuurorganisaties tot universiteiten, van overheidsorganisaties tot commerciële bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het Wereld Natuur Fonds, de Nederlandse douane of Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Een paar voorbeelden:

 1. Helpen met gezonde koraalriffen
  Voor het Wereld Natuur Fonds brengen onze koraalexperts de gezondheid van koraalriffen in kaart, inclusief de gevaren van klimaatverandering. Onze onderzoekers weten precies hoe een uitgebalanceerd ecosysteem functioneert. Is er sprake van verstoring? Dan signaleren zij die snel.

 2. Illegale dier- en plantsoorten opsporen
  We helpen de Nederlandse douane om illegale in- en export van bedreigde dier- en plantsoorten op te sporen. Onze analyse geeft uitsluitsel over soort, herkomst en mogelijk illegale praktijken. Zo onderzoeken we huiden, koraal, tanden, schedels, botmateriaal en zelfs houtsoorten.

 3. Schadelijke buitenlandse organismen identificeren
  Specialisten van NVWA helpen we om soorten op naam te brengen. Zo kunnen we eventueel schadelijke organismen uit het buitenland identificeren.

 4. Forensisch onderzoek
  De toedracht van een misdrijf herleiden? Dan helpen we met DNA-barcoding. En bij sporenonderzoek analyseren we plantenresten. Zo kunnen we zien op welke plekken het slachtoffer precies was. En lag een stoffelijk overschot ergens onopgemerkt? Dan weten we via forensische entomologie hoe lang dat was.  

 5. Invasieve soorten inventariseren
  Van klimaatverandering tot ballastwater van schepen: exoten komen op allerlei manieren naar Nederland. Nieuwe soorten beschadigen mogelijk de inheemse flora en fauna. Onze specialisten brengen nieuwkomers op naam.