Harold Berghuis

Harold Berghuis

De geologie van Indonesië is een samenspel van vulkanisme, tektoniek en zeespiegelbewegingen. Kustgebieden en in rivierdalen zijn constant aan verandering onderhevig en het bodemarchief zit in de regel complex in elkaar. Maar, dit zijn ook de gebieden waar de fossiele resten van Pleistocene faunas te vinden zijn, waaronder Homo erectus. Hoe oud zijn de fossielen en in wat voor omgeving leefden deze soorten? Dat zijn de vragen waar ik een antwoord op probeer te vinden.

 

drs. Harold Berghuis

Onderzoeker
Marine Biodiversiteit

+31 (0)641035243
[links to Twitter, LinkedIn, own website]

Onderzoek
interest

De fossielen van Homo erectus die tentoongesteld worden in Naturalis werden in 1891 door Eugene Dubois gevonden in Trinil op Java. Met een team van Indonesische en Nederlandse onderzoekers maken we een gedetailleerde reconstructie van de oude opgraving.

Maar ik kijk ook naar andere vindplaatsen op Java en langs de kust. Hoe verhouden deze vindplaatsen zich tot elkaar? En wat vertelt de geologie ons over de regionale landschapsontwikkeling?

Newly collected fossils
Pleistocene kustnabije afzettingen in Perning

Current
topics

De geologie en paleontologie van de Java Zee: onderwater Soendaland.

De verspreiding van Homo erectus over ZO Azië.

Key
publications

  • Berghuis et al., 2021. Hominin homelands of East Java, revised stratigraphy and landscape reconstructions of Plio-Pleistocene Trinil. Quaternary Science Reviews 260 (2021)
  • Berghuis et al. (2019): Plio-Pleistocene foraminiferal biostratigraphy of the eastern Kendeng Zone (Java, Indonesia): the Marmoyo and Sumberingin Sections. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology 528 (2019), 218 - 231

All publications

Historische
opgravingslocatie

 

    De historische opgravingslokatie bij Trinil (Java).

    Dubois site

    Onderwijs

    Werkgroep begeleiding bij het vak Human Evolution (Universiteit van Maastricht, hoofddocent: Prof. Josephine Joordens)