Diego Bogarín

Diego Bogarín

Ik heb biologie gestudeerd aan de Universiteit van Costa Rica, waar ik in 2010 mijn masterdiploma behaalde. Sinds 2005 ben ik werkzaam als orchideeën onderzoeker aan de Lankester Botanische Tuin (JBL) van de Universiteit van Costa Rica. Tijdens mijn eerste jaren bij de JBL nam ik deel aan het project ‘Conservation and Monitoring of Meso-American orchids’, een Darwin Initiative-project ontwikkeld in samenwerking met de Royal Botanic Gardens in Kew. Ik heb verschillende projecten ontwikkeld in taxonomie, systematiek en evolutie van neotropische Orchidaceae in Costa Rica en Panama.

Ik ben lid van het Comité van Afgevaardigden van de Wetenschappelijke Autoriteiten van CITES van Costa Rica en Research Associate van het herbarium UCH, Universidad Autónoma de Chiriquí, Panama. Tussen 2015 en 2019 ben ik gepromoveerd bij Naturalis Biodiversity Center, Universiteit Leiden en de Universiteit van Costa Rica.

Keywords

Biogeografie, diversificatie, evolutie van morfologische eigenschappen, genomica, taxonomie, systematiek, Orchidaceae, bestuiving

Diego Bogarín

Guest researcher
Evolutionary Ecology

diego.bogarin@naturalis.nl
 

Research
interest

Ik ben vooral geïnteresseerd in de biologie, evolutie en systematiek van Neotropical Orchidaceae. Ik werk aan botanische projecten in Costa Rica, Panama, Colombia en Ecuador.

Onderwerpen die mij interesseren zijn onder andere botanische illustratie, digitale plantendocumentatie, taxonomie, biogeografie, fylogenetica en in situ conservering door gedreven floristische projecten in nationale parken. Ik ben momenteel een promovendus van de Universiteit Leiden, waar ik de biogeografie en evolutie van Lepanthes, een van de meest diverse neotropische orchideeënsoorten, bestudeer onder begeleiding van Prof. Dr. Barbara Gravendeel en Prof.Dr. Erik Smets. Het doel van dit PhD-onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de systematiek, biogeografie en bestuiving van een zeer diverse groep epifytische neotropische orchideeën door middel van moleculaire fylogenetica, microscopie en chemische analyses van orchideebloemen en gedragsstudies van bestuivers.

Bijenorchis
Add short description

Current
topics

Lees hier meer over mijn onderzoek (in het Engels).

  • Taxonomy and systematics of Neotropical Orchidaceae with emphasis on Costa Rica and Panama
  • Phylogenetics and diversification of the Orchidaceae
  • Species distributions and in-situ conservation

Collaborations

  • Oscar A. Pérez Escobar, Royal Botanic Gardens, Kew, UK
  • Javier Igea de Castro, Department of Plant Sciences, Cambridge University, IK
  • Zuleika Serracín and Zabdy Samudio, Herbarium UCH, Autonomous University of Chiriquí, Panama.