
Voorjaar 2022: Onderzoeker Ed Stikvoort doet veldwerk en is op zoek naar ‘vreemd speenkruid’: een zeldzame plantensoort die met bolgewassen vanuit Zuid- en West-Europa Nederland is binnengekomen, en die verschilt van ‘gewoon speenkruid’. Tijdens zijn onderzoek stuit Ed op planten die kenmerken van beide soorten hebben. Een nieuwe soort, of is er sprake van hybridisatie? Tijdens dit stageproject probeer je een antwoord te vinden op deze vraag.

Achtergronden context
Het ‘vreemd speenkruid’ (Ficaria ambigua) is een zeldzame, niet ingeburgerde soort die met bolgewassen vanuit Zuid- en West-Europa is binnengekomen en naar het schijnt vooral op buitenplaatsen wordt aangetroffen (Heukels’ Flora ed. 24, p. 312; verspreidingsatlas). Er zijn inmiddels in Nederland planten aangetroffen die zowel kenmerken van ‘vreemd speenkruid’ vertonen als van ‘gewoon speenkruid’.
Doelstellingen
Het doel van dit stageproject is om uit te zoeken of er in Nederland sprake is van hybridisatie tussen ‘vreemd’ en ‘gewoon speenkruid’, of dat er nog één (of meer) soorten speenkruid in ons land voorkomen.
Materiaalen methode
Om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag zal je van speenkruidplanten de fertiliteit van het stuifmeel en zaden onderzoeken, de hoeveelheid DNA in de celkern bepalen en de morfologie van de planten. De planten bloeien vanaf januari tot maart (of april), afhankelijk van het weer. Je gaat dan ook in die periode zelf veldwerk doen op basis van de meldingen van ‘vreemd speenkruid’ in waarneming.nl, maar de verwachting is dat je ook levend materiaal toegestuurd krijgt.
Vereisten
Affiniteit met botanie; ervaring op het gebied van flora en veldonderzoek is een pré.
Referenties
Veldkamp, J.-F. 2015. De nomenclatuur van Speenkruiden (Ficaria verna Huds. s.l., Ranunculaceae). Gorteria 37: 84-116. [https://natuurtijdschriften.nl/pub/568893]
Zonneveld, B. 2015. De verschillende genoomgewichten van Europese Ficaria Huds. (Ranunculaceae) duiden op acht soorten. Gorteria 37: 118-139. [https://natuurtijdschriften.nl/pub/568895/]