Cool bees of The Netherlands

Sphecodes albilabris, Nederlandse bij

Het project 'Cool bees of The Netherlands' is een verzameling van de meest prachtige bijensoorten van Nederland. Bijenkenners van EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis Biodiversity Center hebben op basis van hun veldwerkervaring de mooiste soorten geselecteerd. Op de haarscherpe close-up foto’s zien we alle verwonderlijke details en kunnen we ons verwonderen over de pracht van bijen.

Hymenoptera-collectie van Naturalis: Frederique Bakker

‘Cool bees of The Netherlands’ projectleider: Marten Schoonman

Cool bees of The Netherlands is ontwikkeld binnen het All4Biodiversity project.

Verschillende
bijensoorten

De meeste mensen kennen de honingbij, maar wist je dat er in totaal maar liefst 360 verschillende soorten bijen in Nederland zijn? Door bijvoorbeeld mee te doen aan de jaarlijkse bijentelling kun je meer soorten leren herkennen. De diversiteit tussen deze soorten is enorm. De vleugels, kaken en antennes verschillen bijvoorbeeld, maar ook de kleuren, grootte en haarpatronen op het insectenlijf. 

Collectie
van Naturalis

Cool bees of The Netherlands licht 31 Nederlandse bijensoorten uit. Al deze soorten zijn ook aanwezig in de collectie van Naturalis. Frederique Bakker is collectiebeheerder van de hymenoptera en heeft samen met Marten Schoonman de gaafste exemplaren geselecteerd om te fotograferen.

Bijen
fotograferen

Maar bijen fotograferen is nog niet zo makkelijk. Als ze al stil zitten om nectar te drinken, uit te rusten, of op te warmen in de zon, dan is het ook nog de kunst om dichtbij te komen en een scherpe foto te maken. 

Het Amerikaanse bijenlaboratorium van USGS in Maryland is het toch goed gelukt. Zij maakten in hun studio al meer dan 5000 foto’s van een deel van de geschatte 20.000 soorten bijen die wereldwijd voorkomen. Deze fotocollectie maakt deel uit van een online museum van bijensoorten van over de hele wereld.

Sphecodes albilabris, Nederlandse bij, bovenaanzicht
Sphecodes albilabris, Nederlandse bij, zijaanzicht

Nederlandse
bijensoorten

De coolste Nederlandse bijensoorten worden de komende weken toegevoegd aan deze fotocollectie. Omdat meerdere foto's met dezelfde scherptediepte samengesteld zijn, zijn de uiteindelijke foto's maar liefst 20 megapixels groot en haarscherp. 

De foto’s worden beschikbaar gesteld in het publieke domein en kunnen zodoende gebruikt worden voor onderzoek en andere doeleinden.

Meer
informatie

Bekijk hier de volledige fotocollectie

Lees hier de blog van Marten Schoonman

Bijenfoto’s van over de hele wereld zijn gebundeld in het boek ‘Bijen, een bijzondere blik op diverse bekende en onbekende bijensoorten’ door Sam Droege.

Een deel van de fotocollectie is ook op instagram te bewonderen:

Instagram