Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL)

Saffier uit Sri Lanka

Iedereen met vragen over de aard van edelstenen (echt, synthetisch, imitatie), hun herkomst en eventuele behandeling, kan terecht bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium. Ook testen wij hier diamanten op hun kwaliteit en verzorgen we internationaal gecertificeerde opleidingen. Het edelsteenlaboratorium - onderdeel van Naturalis -  is uitgerust met hoogwaardige apparatuur. Onze experts geven snel en vakkundig antwoord op vragen over edelstenen en parels. Met hun werk bewegen zij zich op het snijvlak tussen fundamenteel en toegepast onderzoek.

Neem contact op voor meer informatie over de diensten en de opleidingen via nel@naturalis.nl of 071 - 7519 661.

Download gratis onze Minigids Edelstenen

Hét expertisecentrum
voor edelstenen

Gebruikmakend van de veelomvattende collectie van Naturalis, draagt onderzoek van het Nederlands Edelsteen Laboratorium bij aan wetenschappelijke kennis over geologie en edelstenen. Onderzoeksresultaten van het edelsteenlaboratorium worden vastgelegd in overeenstemming met internationaal erkende standaarden en richtlijnen van International Mineralogical Association (IMA) en World Jewellery Confederation (CIBJO). Dit garandeert een constante en hoge kwaliteit van ons specialistisch werk.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Voor uiteenlopende klanten - bijvoorbeeld juweliers, goud- en zilversmeden, maar ook liefhebbers van edelstenen en parels - biedt het Nederlands Edelsteen Laboratorium de volgende diensten:

 • Edelstenen: vaststelling van identiteit (inclusief synthetische stenen en imitaties) en eventuele behandeling, onderzoek naar herkomst.
 • Diamanten: graduering en onderzoek naar de herkomst van kleur (bij fantasie-gekleurde diamanten), kwaliteitsonderzoek op grond van gewicht, kleur, zuiverheid en kwaliteit van het slijpsel.
 • Parels: vaststelling van identiteit (inclusief gecultiveerde parels en imitaties) en eventuele behandeling, vaststelling van dikte parelmoerlaag en andere kwaliteitskenmerken bij gecultiveerde parels.

Opleidingen en cursussen

Ook expert worden in edelstenen en parels? Of als professional je kennis opfrissen? We bieden interessante opleidingen en cursussen, met professionele begeleiding en hoogwaardige faciliteiten.  Meer informatie over ons aanbod, inclusief data en kosten vind je hieronder.

Crown diamonds

Opleidingen
en cursussen

Sinds 2013 is het Nederlands Edelsteen Laboratorium door Gem-A (Londen) erkend als Accredited Teaching Centre. Wij zijn gecertificeerd voor het geven van de opleidingen Foundation in Gemmology en Diploma in Gemmology. Een Diploma in Gemmology geeft recht op de internationaal aansprekende titel Fellow of the Gemmological Association of Great Britain ofwel ‘FGA’. Ook verzorgt het edelsteenlaboratorium cursussen voor professionals en geïnteresseerden.

Opleidingen edelsteenkunde

Een opleiding volgen bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium betekent vakkennis opdoen onder begeleiding van de beste experts, met gebruikmaking van uitgelezen faciliteiten. Gecertificeerd volgens de strenge normen van het gerenommeerde Gemmological Association of Great Britain (Gem-A), voldoen onze opleidingen aan de hoogste, internationaal geldende eisen. Het edelsteenlaboratorium biedt de volgende opleidingen aan.

Foundation in Gemmology

Een basisopleiding in de edelsteenkunde en voorbereiding op Diploma in Gemmology. Gem-A’s Foundation in Gemmology is in Groot Brittannië een ‘Level 4’ accreditatie gegeven, en dit maakt het een authentiek ‘Certificate of Higher Education’.

 • Aanvang: 17 én 24 januari 2022 (examen in juni 2022) beide cursussen volgeboekt.
 • Frequentie: elke twee weken, op maandag of dinsdag
 • Tijdstip: 09.30 tot 16.30 uur
 • Locatie: Nederlands Edelsteen Laboratorium, Darwinweg 2, Leiden
 • Kosten: €3225

Diploma in Gemmology

Een gedegen opleiding in edelsteenkunde, resulterend in de titel Fellow of the Gemmological Association of Great Britain ofwel ‘FGA’. Gem-A’s Diploma in Gemmology is in 2012 in Groot-Brittannië beoordeeld als een ‘Level 6’ kwalificatie, het equivalent van een bachelor’s (B.Sc.) niveau.

 • Aanvang: maandag 4 oktober 2021 (examen in juni 2022)
 • Frequentie: elke twee weken, op maandag
 • Tijdstip: 09.30 tot 16.30 uur
 • Locatie: Nederlands Edelsteen Laboratorium, Darwinweg 2, Leiden
 • Kosten: €4.800 (€4.950 na overige vooropleidingen, zoals FEEG e.d.)

De prijzen zijn inclusief cursusmateriaal (onder meer het cursusboek en een foundation instrument-kit, met daarin een loep (10x), pincet, schoonmaakdoekje, spectroscoop, dichroscoop, opklapbare polariscoop en conoscoop, Chelsea kleurfilter en diverse licht), en toegang tot het examen in Leiden; exclusief BTW (met inschrijving als bedrijf kan BTW teruggevorderd worden).

De opleidingen in edelsteenkunde zijn Engelstalig.

Meer informatie over de opleidingen

Aanmelding

Ben je geïnteresseerd in één van bovengenoemde opleidingen? Meld je dan aan door dit formulier in te vullen en op te sturen naar nel@naturalis.nl.

Cursussen edelsteenkunde

Gebruikmakend van onze specialistische faciliteiten en begeleid door de beste experts in edelsteenkunde, biedt het Nederlands Edelsteen Laboratorium de volgende cursussen aan.

Praktische edelsteenkunde

Voor beginnende juweliers of voor mensen die hun praktische kennis over edelstenen meer willen onderbouwen, organiseert het Nederlands Edelsteen Laboratorium de vierdaagse cursus Praktische edelsteenkunde. In korte tijd biedt de cursus een overzicht in edelstenen (echt, synthetisch, imitatie) en ook parels die op de markt worden aangeboden.

Deelnemers krijgen praktische handvatten aangereikt om de meest voorkomende edelstenen en parels te herkennen. De gelegenheid om onder vakkundige begeleiding volop te oefenen met de benodigde instrumenten, is uniek.

De cursus Praktische edelsteenkunde vereist geen speciale opleiding en wordt afgerond met een certificaat als bewijs van deelname.

 • Duur: 4 dagen
 • Tijdstip: elke dag van 09.30 uur tot 16.30 uur
 • Locatie: Nederlands Edelsteen Laboratorium, Darwinweg 2, Leiden
 • Data: op maandag 4, dinsdag 5, maandag 11 en dinsdag 12 oktober 2021 en op maandag 25, dinsdag 26 oktober, maandag 1 en dinsdag 2 november 2021. - Beide mogelijkheden zitten inmiddels vol.
 • Kosten: €589 (excl. 21% btw) voor de vierdaagse cursus, inclusief lesmateriaal en het gebruik van de instrumenten ter plekke. Lunch is niet bij de prijs inbegrepen.

Aanmelding

Meld je aan voor de cursus Praktische edelsteenkunde door een mail te sturen naar nel@naturalis.nl. Vermeld hierbij je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Na aanmelding van voldoende deelnemers (maximaal 5), nemen wij contact met je op. Noot: In verband met coronamaatregelen is er beperkt plaats. Registratie van deelnemers op volgorde van binnenkomst.

 


Grown diamondsOpfriscursus edelsteenkunde

Speciaal voor professionals (zoals juweliers en goud- en zilversmeden) die veel te maken hebben met edelstenen, biedt het Nederlands Edelsteen Laboratorium een eendaagse ‘opfriscursus’ aan. Onze experts praten deelnemers bij over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en je kunt zelf de nieuwste technieken uitproberen. De Opfriscursus edelsteenkunde vereist basiskennis in edelsteenkunde of een edelsteenkundige opleiding zoals FGA of FEEG.

Soms is het lastig om echt van nep te onderscheiden. Waar ligt in dat geval je eigen grens? In deze opfriscursus laten we je de nieuwste behandelwijzen van edelstenen zien, zodat je bijblijft op dit terrein. Met de nadruk op diamant, robijn, smaragd en saffier, ontdek je wanneer je als professional een synthetisch product nog net zelf kunt herkennen, en wanneer niet. Zo begrijp je in welke gevallen je kunt terugvallen op een specialistisch laboratorium zoals het Nederlands Edelsteen Laboratorium.

Speciale masterclasses

Klanten van het edelsteenlaboratorium kunnen speciale wensen hebben rond een bepaald thema. Daarom bieden wij ook speciale masterclasses aan. Desgewenst organiseert het laboratorium een masterclass voor een gesloten groep. Zo ben je zeker van een optimale begeleiding, toegesneden op jouw vraag. De Opfriscursus edelsteenkunde vereist basiskennis in edelsteenkunde of een edelsteenkundige opleiding zoals FGA of FEEG.

 • Duur: 1 dag
 • Tijdstip: 09.30 tot 16.30 uur
 • Data: de data voor 2021 worden nog vastgesteld.
 • Locatie: Nederlands Edelsteen Laboratorium, Darwinweg 2, Leiden
 • Kosten: €180 euro (excl. 21% btw) voor de eendaagse Opfriscursus edelsteenkunde, inclusief lesmateriaal en het gebruik van de instrumenten ter plekke. Lunch is niet bij de prijs inbegrepen.

Aanmelding

Meld je aan voor de Opfriscursus edelsteenkunde door een mail te sturen naar nel@naturalis.nl. Vermeld hierbij je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer.


Het Nederlands Edelsteen Laboratorium is onderdeel van Naturalis Biodiversity Center

Postbus 9517
2300 RA Leiden
telefoon 071-751 9687 en 071-751 9661
e-mail nel@naturalis.nl