Nederland Zoemt

logo Nederland Zoemt

Citizen science project waarin maatregelen voor bijen en bestuivers worden gepromoot. Samenwerking met verschillende partners en verschillende doelgroepen in Nederland.

NL Biodiversiteit & Samenleving

Contact: Marten Schoonman

51.96593886394, 5.3437542915344

Dit driejarige project is een samenwerking tussen Natuur&Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL en wordt gefinancierd door de Postcodeloterij. Het project streeft ernaar de wilde bijen in Nederland te helpen, en vanuit Naturalis Biodiversity Center is onze rol om de wetenschappelijke achtergrond te bieden, het onderzoek te doen en het burgerwetenschapsgedeelte te faciliteren.

In dit project worden onderzoek en outreach nauw gecombineerd door gebruik te maken van citizen science. We hebben de kwaliteit van citizen science data getest in een masterstudentenstage van Dimmy van Ruiten. Tijdens dit project zijn onderwijsprogramma's gemaakt voor verschillende onderwijsniveaus. Nederland Zoemt adviseert gemeenten bij hun landschapsbeheer door voorlichting te geven over de mogelijke verspreiding en geschikte gebieden voor bijen. Elke gemeente kan een rapport downloaden met een verspreidingskansenkaart voor soorten.

Nederland zoemt bijentelling

Naturalis organiseert in het vroege voorjaar de jaarlijkse Nationale Bijentelling waarbij iedereen wordt gevraagd 30 minuten lang bijen in hun tuin te tellen. Het eerste jaar hadden we meer dan 4.000 deelnemers die meer dan 40.000 bijen telden. Dit werd breed opgepikt door het lokale en landelijke nieuws. Meer over de Nederlandse bijentelling vind je hier. In de zomer organiseren we een dode hommel zoektocht onder lindebomen om meer te weten te komen over de hommeldiversiteit in Leiden.