Ronald Sluys

Ronald Sluys

Ik wil bijdragen aan onze kennis over de wereldwijde taxische biodiversiteit en evolutie van zoetwater-, mariene en terrestrische platwormen (Platyhelminthes, Tricladida).

Sleutelwoorden

biogeografie, biodiversiteit, platyhelminthes, systematiek, taxonomie, tricladida

Ronald Sluys

Gastonderzoeker
Mariene Evolutie & Ecologie

ronald.sluys@naturalis.nl
+31 (0)71 7519263 

Onderzoek
interesse

In het algemeen wens ik bij te dragen aan onze kennis over de wereldwijde biodiversiteit en evolutie van zoetwater-, mariene en terrestrische platwormen (Platyhelminthes, Tricladida).

De geografische schaal van mijn onderzoek is over het algemeen mondiaal of betreft in ieder geval grote delen van de wereld. Beoordelingen van mondiale hotspots op het gebied van biodiversiteit zijn vertekend doordat de minder charismatische ongewervelde dieren, zoals platwormen, over het algemeen worden verwaarloosd, hoewel ongewervelde dieren de belangrijkste deel van de biodiversiteit vormen.

Hoewel dit op zich al interessant is, kunnen deze dieren ook goede modelorganismen zijn om terrestrialisatie (het aan land gaan) tijdens de evolutie te bestuderen. De terrestrialisatie van dierlijk leven van voorouders in zee of zoetwater is een belangrijke overgang in de geschiedenis van het leven. Planaire platwormen (Platyhelminthes, Tricladida) vormen een ideale groep modelorganismen om deze kolonisatie van het land te bestuderen, omdat ze vertegenwoordigers in zowel zoetwater als de zee hebben, en soorten die op het land voorkomen.

De methodologie betreft een integratieve benadering van taxonomie, systematiek en fylogenetica, waarbij morfologie/anatomie meestal gecombineerd wordt met moleculaire karakters.

Platworm_1
Platworm_2

Mijn
loopbaan

Ik ben begonnen als beginnend vogelaar op zevenjarige leeftijd, roeiend in mijn bootje tussen de moerassen en weilanden ten noorden van Amsterdam, ben ik uiteindelijk afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, afstudeerrichting ornithologie. Aan het eind van mijn Master kwam ik echter ook in aanraking met de groep van de terrestrische platwormen, waarnaar ik mijn wetenschappelijke en professionele aandacht heb verlegd. Hoewel ik nooit zal ophouden naar vogels te kijken, drong het tot mij door dat ongewervelde dieren eigenlijk het grootste deel van de biodiversiteit uitmaken en dat er nog veel te ontdekken valt over hun taxische diversiteit.  En daarom nam ik terrestrische platwormen als modelorganismen om de evolutie, fylogenie en biogeografie van een geselecteerde groep van ongewervelde dieren te bestuderen.

  • MSc, Universiteit van Amsterdam: 23-IX-1981
  • Doctoraat, Universiteit van Amsterdam: 30-IX-1989
  • Tot 1 januari 2012: Assistent-hoogleraar en Onderzoeker bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica en het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam.
  • Van 1 januari 2012 - 2 augustus 2016: Assistent hoogleraar en onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center, Leiden.
  • Van 2 augustus 2016 - Heden: Emeritus Senior Onderzoeker & Research Associate bij Naturalis Biodiversity Center, Leiden.

Samenwerking
en collecties

Samenwerking

Belangrijke onderzoeksgroepen die al met NBC samenwerken bij de studie van triclad platwormen zijn: Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics (Dresden, Duitsland); Departament de Genètica, Facultat de Biologia en Institut de Recerca de la Biodiversitat, Universitat de Barcelona (Barcelona, ​​Spanje); Museum of Comparative Zoology & Department of Organismic and Evolutionary Biology, Harvard University (Cambridge, VS); Universiteit van Sassari (Sardinië, Italië).

Collecties

Platyhelminthes, Tricladida.

In de
media

Movie clip link to lecture Ronald Sluys

Add short description

Publicaties