Klimaatadaptieve stadsjungles Oratie Barbara Gravendeel

8 juni 2022
Barbara Gravendeel

Ze was al in 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar, maar na wat pandemie-gerelateerde vertraging spreekt prof. dr. Barbara Gravendeel vandaag eindelijk haar oratie uit aan de Radboud Universiteit.

Volg onze verhalen

FacebookTwitterInstagramYouTube

Planten
in de stad

Barbara Gravendeel bestudeert de evolutie van planten, en vecht moedig tegen de ‘plantenblindheid’: het onvermogen om planten op waarde te schatten of zelfs maar te herkennen. Onder gewone mensen komt het veel voor, maar zelfs biologen hebben er last van, blijkt uit Gravendeels geduldige turven van de vakpers. 

En dat terwijl je overal, ook in de stad, tussen de planten zit, en ze zoveel moois te vertellen hebben. ‘Veel stadsplanten en -dieren kunnen zich aanpassen met een snelheid van Darwin niet van had kunnen dromen’, stelt ze in haar oratie. Dat is belangrijk, want steden vormen unieke ecosystemen, een internationale grabbelton aan soorten, en meer dan de helft van alle mensen woont in de stad.

Groener
en koeler

In haar onderzoek legt ze verschillen bloot tussen soorten die in of juist buiten de stad wonen, of helpt ze met het herkennen van het stuifmeel van oprukkende exoten als glaskruid die gemakkelijk hooikoorts veroorzaken. Lees meer

Uiteindelijk moeten dat soort inzichten leiden tot groenere steden, die door de verkoelende werking van de planten beter bestand zijn tegen een opwarmend klimaat. ‘We moeten de natuur inzetten als partner, in plaats van benaderen als vijand’, aldus Gravendeel. Dat betekent ook dat normen over hoe de openbare ruimte eruit moet zien, herzien moeten worden. ‘Het doel is om stedelijk groen langzaam maar zeker uit te laten groeien tot klimaatadaptieve stadsjungles.’

Meer
informatie