Naturalis-stagiaire ontdekt drie nieuwe vlindersoorten

9 januari 2023
Stagiaire Linda met een laatje vol vlinders

Studente Linda Vink van de Aeres Hogeschool heeft tijdens haar stage bij Naturalis drie nieuwe soorten uilvlinders ontdekt. 'Ik ben er heel blij mee en trots op.'

Volg onze verhalen

FacebookTwitterInstagramYouTube

De drie soorten nachtvlinders komen voor op het eiland Nieuw-Guinea, waar heel veel vlindersoorten te vinden zijn maar niet zo veel vlinderdeskundigen. Uit natuurhistorische verzamelingen zoals die van Naturalis komen dus met enige regelmaat nieuwe soorten naar boven, maar dat een studente er drie tegelijk doet tijdens een stage is zeer opmerkelijk.

Linda (22) liep stage bij vlinderexpert Rob de Vos van Naturalis, en bestudeerde de zogeheten Agrotis uilvlinders uit de Naturalis-collectie en die van het Natural History Museum in Londen. In het laboratorium prepareerde ze de geslachtsdelen van de bewaarde vlinders, en vergeleek ze met elkaar. De conclusie was dat er nieuwe soorten beschreven moesten worden. Dat heeft Linda dus ook gedaan, samen met uilvlinderspecialist Alberto Zilli. Voor de kenners: de drie soorten zitten bij elkaar in een zogeheten subgenus (Papuagrotis), dat ook nieuw is.  

Studente
Linda is studente aan de Aeres Hogeschool in Almere. ‘Toen ik aan mijn stage begon had ik weinig tot geen kennis over nachtvlinders. Door de goede begeleiding en de unieke kansen die ik kreeg, heb ik aan het eind van mijn stage een enorme berg kennis opgedaan. Ik ben er heel blij mee en trots op.’

De volledige aanduiding van een soort bevat niet alleen de Latijnse naam, maar ook de naam van de beschrijver en het jaartal waarin dat gebeurde. Uzelf bent bijvoorbeeld een “Homo sapiens, Linnaeus 1758”, omdat bioloog Carolus Linnaeus onze soort beschreven heeft. Deze vlinders dragen dus behalve hun eigen naam nu ook de auteursnamen van Linda Vink en Alberto Zilli.

De drie soorten heten Agrotis (Papuagrotis) habbemae Vink & Zilli, 2022, A. (P.) bintangus Vink & Zilli, 2022 en A. (P.) minutus Vink & Zilli, 2022. ‘Minutus’ betekent klein, ‘Lake Habbema’ is een meer in Indonesisch Nieuw-Guinea en de ‘bintangus’ is vernoemd naar het Sterrengebergte - en dus niet naar het plaatselijke biermerk.

De drie vlindersoorten

De publicatie: A new subgenus with three new species of Agrotis from New Guinea (Lepidoptera: Noctuidae)