Naturalis beste museum van Europa in 2021

7 mei 2021
T. rex Trix met confetti

Wat zijn we trots! Op 6 mei 2021 werd Naturalis tijdens een online ‘award ceremony’ uitgeroepen tot European Museum of the Year! Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs van Europa. Eerdere winnaars waren onder andere het Victoria and Albert Museum in Londen, het Guggenheim Museum Bilbao, het Rijksmuseum in Amsterdam en Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Universele
aantrekkingskracht

De internationale jury noemt Naturalis een van de grootste in zijn soort met indrukwekkend onderzoek en diverse collecties die zich richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht.

Jury aan het woord

“Het is niet alleen een organisatie met een lange geschiedenis, maar ook met een wendbaar vermogen om zich te transformeren. Het is een zeer vindingrijk museum met prachtige tentoonstellingen en een veelvoud aan openbare diensten en evenementen. Als zodanig is het een zeer populair museum dat bezoekers op boeiende manieren betrekt, en ons uitnodigt om sterke emoties te voelen over de wereld die ons allemaal verbindt, en na te denken over hoe we de schoonheid ervan kunnen beschermen, de biodiversiteit kunnen behouden en geïnformeerde en verantwoordelijke burgers kunnen zijn met betrekking tot klimaatverandering”, aldus de jury.

Skelet van een pauw
Nationale Bijentelling

Internationale
erkenning

Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center, reageert: “Wat geweldig dat ons museum via deze prijs internationaal wordt erkend. Fascinatie voor de schoonheid en diversiteit van de natuur, dat is het fundament van Naturalis. Dankzij ons museum kunnen we onze liefde en passie voor de natuur delen met het publiek. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”

Oudste
museumprijs

De European Museum of the Year Award (EMYA) werd in 1977 opgericht en is daarmee de langstlopende en meest prestigieuze museumprijs in Europa. EMYA draagt bij aan het onder het voetlicht brengen van innovaties in de museumsector over het hele continent. Door nauwe banden met de Raad van Europa is EMYA ingebed in een systeem van waarden van burgerschap, democratie en mensenrechten. Deze prijs gaat naar een museum dat erin slaagt om (diverse) doelgroepen aan te trekken, een unieke sfeer en beleving weet neer te zetten en/of onderwijs en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan.

Nog even
gesloten

Of je nu wel of niet ons museum kunt bezoeken: de natuur ontdekken gaat altijd door! Thuis of online.

Lees meer

In augustus 2019 opende Naturalis de deuren van het nieuwe museumgebouw. In slechts 4 maanden tijd bezochten al 275.000 mensen het nieuwe Naturalis. Helaas heeft Naturalis kort na de opening van het nieuwe museumgebouw weer zijn deuren moeten sluiten, als gevolg van het coronabeleid. Van Huis: “We kunnen niet wachten tot we weer bezoekers mogen ontvangen, en de schoonheid van onze collectie weer aan het publiek kunnen tonen.” 

Dinotijd
Witte haai in zaal Leven