MoestuinMaatjes om biodiversiteit te bevorderen

8 april 2021
Kinderen verspreiden potgrond

Vanaf dinsdag 6 april 2021 kunnen klanten van Albert Heijn weer moestuintjes sparen. Dit jaar komen ze met zijn tweeën: MoestuinMaatjes. Een setje MoestuinMaatjes bestaat uit een groentesoort én een maatje, zoals kruiden of bloemen. Hoe planten, dieren en schimmels in de natuur met elkaar samenwerken, biodiversiteit, staat in de actie centraal.

Blijf op de hoogte

Via onze social kanalen blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Facebook Twitter InstagramYouTube

Moestuinseizoen
is geopend

Naturalis draagt als kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit inhoudelijk bij aan de actie en zorgt voor educatieve en leuke informatie om biodiversiteit begrijpelijk te maken. Samen met IVN Natuureducatie sporen we klanten aan hun tuin of balkon insectvriendelijk(er) te maken. Zo krijgt een breed publiek kennis over het belang van biodiversiteit. 

Welke belangrijke rol biodiversiteit heeft bij moestuinieren én onze voedselvoorziening, werd dinsdag 6 april uitgelegd aan groep 8 van de Olympiaschool in Amsterdam. De leerlingen kregen een masterclass biodiversiteit van Naturalis, een workshop moestuinieren van IVN Natuureducatie en openden samen met Albert Heijn – met het storten van de verse potgrond – het moestuinseizoen. 

Moestuinieren vergroot
de waardering voor de natuur

Moestuinieren is de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen hebben een moestuin in de tuin, op het balkon of doen mee aan een gezamenlijke moestuin in de buurt. Recent onderzoek wijst uit dat 54% het afgelopen jaar groente of fruit verbouwd heeft en dit al (enkele) jaren doet, 39% is van plan om dit in de nabije toekomst te gaan doen. De meeste mensen moestuinieren omdat het leuk en leerzaam is voor de kinderen (76%), het een leuke activiteit is (54%), het gezond is (38%), het lekkerder is (35%) en het ontspannend is (34%). In de top 3 van meest verbouwde groente- en fruitsoorten staan aardbeien (71%), tomaten (66%) en wortels (33%). Van alle ondervraagden is 76% de natuur meer gaan waarderen door moestuinieren. Ook weet 51% van de mensen wel dat moestuinieren bijdraagt aan biodiversiteit, maar weten zij niet precies hoe. 

De spaaractie duurt tot en met 25 april 2021. Kijk voor alle 15 combinaties en meer informatie op ah.nl/moestuinmaatjes. Op naturalis.nl/moestuinmaatjes vind je meer informatie over biodiversiteit in je achtertuin. Bekijk hier het volledige persbericht van Albert Heijn over de start van de MoestuinMaatjes en opening van het moestuinseizoen.