De bloemetjes en de bijtjes

24 december 2018
Hommel op hand

Sinds er bloemen zijn, zijn er insecten geweest om deze bloemen te bestuiven.

Bijen worden door de plant beloond met eten, namelijk de nectar en pollen uit de bloemen. Dit hebben ze nodig als voedsel en daarom zie je in veldjes met bloemen altijd veel bijen rondvliegen. Maar in Nederland (zoals in de meeste Europese landen) neemt het aantal bloemen af, en daardoor komen de bijen in gevaar.

Wist je dat we in Nederland wel 350 verschillende soorten wilde bijen hebben? De bij die we kennen van de potten honing is daar maar 1 van!

Help bijenonderzoek

Tel mee tijdens het Nationale Bijentel-Weekeind op 14 en 15 april 2019.

Lees meer

Gelukkig zijn er heel veel mensen die de bijen graag een handje helpen! Door het hele land worden wilde bloemen gezaaid om het voedseltekort voor de bijen aan te vullen. Er worden verschillende soorten bloemen gebruikt in verschillende samenstellingen. Maar welke bloemen zijn nu het beste voor onze bijen? Dit is precies wat ik ga onderzoeken. Ik ben Lisette van Kolfschoten en als stagiaire bij Naturalis ga ik mij komende tijd verdiepen in de wilde bijen en de bloemen die zij nodig hebben.

Niet alle planten staan tegelijkertijd in bloei, daarom zal ik de komende 4 maanden kijken naar veldjes waar 4 verschillende zaadmengsels gezaaid zijn. Ik ga kijken welke verschillende bijensoorten op de bloemen afkomen en welke bloemen het populairst zijn. Zo leren we steeds meer over het lievelingseten van onze wilde bijen! 

Lisette van Kolfschoten graaft
De proefopstelling

Geschreven door Lisette van Kolfschoten

Bijenonderzoeker Naturalis Biodiversity Center